28 Mart 2024 Perşembe

122 yıldır tamamlanamayan Katedral : Aziz Sava Katedrali

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da inşa edilen ve Balkanlar’ın en büyük Ortodoks katedrali olan Aziz Sava Katedrali’nin inşası 122 yıldır devam ediyor. Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu Aziz Sava’nın adını taşıyan kilisenin tamamlanabilmesi için binanın içinde yer alan mozaik işlerinin tamamlanması bekleniyor.

Aziz Sava’nın kalıntılarının, Osmanlı paşalarından Sinan Paşa tarafından 1594 yılında yakıldığı rivayet edilen bölgede inşa edilen Ortodoks kilisesi, şehrin simgelerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Aziz Sava’nın kalıntılarının yakılmasının 300. yılında, 1894’te başlanan kilise inşaatı, zaman içinde iki dünya savaşına tanıklık ederken, sürekli değişen siyasi sistemler ve yönetimler dolayısıyla bir türlü tamamlanamadı.

2019’da açılması bekleniyor

Belgrad’a hakim bir tepede inşa edilen kilise, tamamlanan dış cephesiyle şimdiden şehrin en önemli simgesi haline geldi. Kilise inşaatının son kısmı olan mozaik işlemelerin de Sırp Ortodoks Kilisesi’nin 800’üncü kuruluş yılı olan 2019’da tamamlanması planlanıyor.

Aziz Sava Katedrali’nin Mimarı Vojislav Milovanovic, inşaatın büyük bir kısmının tamamlandığını belirterek, “Nisan’da kubbelerdeki mozaik işlemelere başladık. Bu mozaikleri Sırp Ortodoks Kilisesi’nin 800. kuruluş yılı 2019’da tamamlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Milovanovic, kilisenin inşasına toplanan bağışların da önemli katkı sağladığını kaydederek, “Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Rusya’nın kilise inşaatına desteğinin iki ülke arasındaki güçlü bağlara işaret ettiğini vurgulamıştı. Rusya’nın bu mabedin inşasına katkısı çok önemli.” dedi. Başbakan Aleksandar Vucic ve Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İrinej’in de kilisenin inşaatıyla yakından ilgilendiğini belirten Milovanovic, Ortodoks din adamı İrinej’in sözlerinden alıntı yaparak, “Kiliseyi inşa etmek, Sırbistan birliğini de inşa etmek anlamına geliyor. Bu, hepimizin görevi.” ifadelerini kullandı.

Sırp-Bizans mimarisinde inşa edilen Aziz Sava Katedrali, 10 bin kişilik kapasiteye sahip. Kilise, tamamlandığında Balkanlar’ın en büyük Ortodoks kilisesi ünvanına sahip olacak. (BA )

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret Kilisesi;...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi