29 Mart 2024 Cuma

16 Yaşındaki Aktivist Greta Thunberg, İklim Zirvesi’nde Konuştu

İngiltere’den açıldığı sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu’nu geçerek New York’a gelen ve Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılan 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, duygusal konuşmasıyla devlet liderlerine seslendi ve liderlerin iklim değişikliğini görmezden geldiklerini öne sürdü.

Greta Thunberg

”Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret’‘ sözleri organizasyona damga vurdu.

Greta Thunberg kimdir?

3 Ocak 2003 doğumlu, dünya çapında 1,4 milyon öğrencinin katıldığı “İklim için Okul Grevi” protestosunu başlatan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, yeni yüzyılın çevre eylemcisi olarak tanımlanıyor.

2018’den beri iklim değişikliği üzerine çalışmalar yapan ve harekete geçilmesi konusunda dünya çapında önemli ifadelere yer veren Thunberg, birçok protestoya katıldı. Mayıs ayında Time dergisinin kapağında yer alarak medyanın gücünü de kullanan Thunberg için Norveç parlamentosunun 3 üyesi Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesini istemişti.

Greta’nın tek başına başlattığı protestoya, dünyanın dört bir yanından
1,4 milyon öğrenci katıldı.

Aralarında Türkiye’nin de Bulunduğu 5 Ülkeden Şikayetçi Oldu

Ayrıca, Thunberg’in, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne yaptığı şikayet başvurusunda, Fransa, Almanya, Brezilya, Arjantin ile birlikte Türkiye’yi de, ”iklim bilimine aykırı davranmakla” suçladığı bildiriliyor.

Bloomberg’in haberine göre, bir grup çocuk ve genç tarafından yapılan başvuruda söz konusu şikayetin, (uluslararası) yargılamaya konu olup olamayacağının araştırılması istendi. Bu olmazsa, Fransa, Almanya, Brezilya, Arjantin ve Türkiye’den teker teker yanıt vermesi istenecek. Ancak söz konusu şikayetin yasal olarak bağlayıcılığının bulunmadığı belirtiliyor. (Gündem Haberleri)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi