25 Nisan 2024 Perşembe

2016’da Hristiyan Olmak Zorlaşıyor

2016 yılının Hristiyanların yaşadığı bölgelerde en çok zulüm gören ilk 50 ülkenin listesi World Watch List tarafından yayınlandı. Liste Hristiyanların en çok zulümle karşı karşıya kaldığı ilk 50 ülkedeki aile, toplum, ulus ve kilise çevresindeki hayat gibi başlıklar çerçevesinde hazırlandı.

World Watch List (WWL) kuruluşu 2014’ün Kasım ayından 2015’in Ekim’ine kadar bu bilgileri derledi ve bilgiler Uluslararası İnanç Özgürlüğü Enstitüsü tarafından denetlendi. 1955 yılından beri zulme uğramış Hristiyanlara odaklanan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ‘Open Doors’ kendi internet sayfasında da bu raporu geniş kapsamlı olarak yayınladı.

Yayınlanan raporda, listenin ilk 35’inde etnik inançların aşırı olduğu ülkeler yer alıyor.

2016 World Watch Listesine göre ilk 10 şöyle:

Kuzey Kore

Irak

Eritre, listede bulunan Aşağı Sahra Afrika ülkelerinin başında geliyor.

Afganistan

Suriye

Pakistan

Somali

Sudan

İran

Libya, ilk kez listede yer alıyor.

Geçen sene 7 binden fazla Hristiyan inancından dolayı öldürüldü ve 2013 2 bin 123, 2014 yılında 4 bin 344 olan sayı yüksek oranda arttı. Open Doors’a göre, bu rakamları Kuzey Kore, Irak ve Suriye gibi ülkelerden doğru şekilde elde etmenin zor olduğu belirtildi. Listede bulunan bu üç ülke World Watch List’in  ilk 5’inde yer alıyor.

Open Doors Hristiyan yardım kuruluşu Başkanı David Curry, bir basın toplantısıyla cinayet, sürgün, terör, tutuklama ve yıkım gibi konuların bulunduğu raporu  anlattı. Militan grupların, Boko Haram ve El-Şebab gibi, 4 Afrika ülkesinin içinde bu zulmün arkasında “kötü” güç olarak olduklarını belirtterek  “Hristiyanlara karşı dışlama, ayrımcılık ve şiddet düzeyi görülmemiş bir şekilde yayıldı ve şiddetlendi.” dedi.

“Bu hayati zulmü izlemek, sadece mağdurlar adına değil, küresel barış ve güvenliğe yönelik giderek artan tehditleri de tanımaktır.” diye belirten Curry, “Hristiyanlar zulümleri, ülkenin içinde kaosların başlamasıyla sinyallerini verdi. Ne yazık ki 2015 yılı içerisinde Hristiyanların içinde bulunduğu her kıtada zulüm arttı.” dedi.

RADİKALİZM ŞİDDET NEDENİ

Open doors’un yayınladığı raporda, şiddet aşırı radikal inancın yükselişi sebebiyle 50 ülke arasında 35’i zulmün kaynağı olduğunu belirtti. Ölüm ve yıkıma ek olarak, aşırı radikaller, binlerce Hristiyan’ın evini terk edip göç etmesine neden oldu.

Suriye’nin en çok Hristiyan’ın yaşadığı Halep’te, Hristiyan nüfusu 400 binden 60 bine düştü ve yaklaşık 1 milyona yakın mülteci ise Afrika’dan ve Orta Doğu’dan Avrupa’ya göç etti.

Türkiye ise bu listenin 45. sırasında yer alıyor. Open Doors’un verdiği rapora göre, ülkemizde şuan 3 ana eğilimin olduğu gösteriliyor. Radikaller,etnik çatışma ve değişen siyaset. Bu eğilimlerin hepsi birbirine bağlı ve hepsi de bizi etkileyen faktörler olarak görülüyor. Rapora göre, Türkiye’de zulüm aşırı radikaller tarafından şekilleniyor ve giderek şiddetin arttığını gösteriyor. Bu da kiliseyi baskıya açık bir hale getiriyor. Sosyal çevreye bağlı olarak kökeni radikal olan inanlılara baskı daha fazla oluyor. Hristiyanlar üzerinde baskının artması, Türk milliyetçiliğine ve tek bir inanca bağlı olmayı amaçlayan rejim tarafından körüklendiği belirtiliyor.

World Watch List’in 14 yıl önce başladığı bu çalışmaya Kuzey Kore, 2015 yılında listenin 1’inci sırasında yer alıyor. 70 binden fazla Hristiyan çalışma kamplarında kalıyor.

Listede Hristiyan olmanın en tehlikeli olduğu 2’inci yer ise Irak. Raporda, geçen seneye göre ülkede baş gösteren kaoslar sebebiyle 3’üncü sıradan 2’inci sıraya yükseldiği gösteriliyor.

Raporda, “Hristiyanlara karşı yapılan zulüm sadece fiziksel şiddetten çok daha fazlası yapılıyor. Birçok yönleriyle kültürel marjinalleşme, hükümet tarafından yapılan ayrımcılık, toplumda kamu işlerine katılımı engelleyen konuşmalar ve kilise hayatını kısıtlayan karışık,çok yönlü bir olgulardır.” diye belirtiliyor.

(opendoorsusa.org/BA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi