18 Nisan 2024 Perşembe

2017 Üniversite Yerleştirme Sonuçları Açıklandı

Günlerdir merakla beklenen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) başkanlığı, 2017- LYS tercih sonuçları milyonlarca adayın erişimine açıldı.

LYS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından, ÖSYM  sonuç sorgulama adresi yoğunluktan ötürü erişim sıkıntısı yaşandı. Kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 14- 18 Ağustos tarihleri arasında yapacaklar. Elektronik kayıtlar ise 11- 16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Elektronik Kayıtlar Başlıyor

Başvuruların e-Devlet Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sayfasından yapılacağı kayıtlar 11- 16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. E-devlet şifresiyle giriş yapılıp üniversiteye e-kayıt yapılabilecek.

YÖK ise internet üzerinden başvuruların nasıl yapılacağına dair yayımladığı kılavuzun içerisinde özellikle “olası hatalar” bölümüne dikkat çekti. İşte o olası hatalar;

–          Yerleştiğiniz üniversite e-kayıt sistemine dahil olan üniversiteler içerisinde yer almadığından, e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir.

–          Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Sistemin’den lise mezuniyetine dair bilgi alınmadığından, e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir.

–       Milli Savunma Bakanlığı Asker alma Dairesi Başkanlığı Bilgi Sisteminden “Askerlik işlemleri yönünden sakıncası yoktur” bilgisi alınamadığından e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir.

–          ÖSYS’de yerleşen adaylar içerisinde kaydınız bulunmamaktadır.

Bu tarz olası hatalar gerçekleştiğinde öğrenci, üniversite tercih merkezlerine giderek kayıtlarını yaptırabilir.

Üniversite Kayıtları Ne Zaman Başlıyor?

Üniversiteler üzerinden kayıtlar ise 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Üniversite kayıtları her yıl Eylül ayında yapılırken, bu sene ilk kez kayıtlar Ağustos ayında yapılacak. Öğrencinin yanında olması gereken üniversite kayıt evrakları: ÖSYS sonuç belgesi, nüfus cüzdanının onaylı örneği, ikametgah adresi, askerlik belgesi, 12 tane fotoğraf (4.5 x 6 (cm)).

Kayıt Hakkı Kazanan Ancak Mezun Olamayan Adaylar

Herhangi bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, mezun olamadıkları için bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtlarının gerçekleştirileceği açıklandı. Bu adaylar mezun olduklarına dair belgelerini, 29 Aralık 2017 tarihine kadar geçici kayıtlarının bulunduğu yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları gerçekleştirilecek. Bu tarihlere kadar geçici kayıt yaptırmayan veyahut mezun olduklarını ibraz etmeyen adayların kayıtları yapılmayacak ya da silinecek.

Ek Yerleştirme Ne Zaman Açılacak?

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak kayıt işlemlerinde, kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar açıklanacak. Açıklanan kontenjanlara göre ek yerleştirme tercihleri alınacak.

YGS ve LYS Hakkında Önemli Veriler

YGS sınavında 2.265.844 kişi başvururken, sınavı geçerli olan kişi sayısı 2.161.438 olarak tespit edildi. İlk sınavda standart sapma puan olan en yüksek sınav Türkçe oldu: 8,758. 180 puanı ve üzeri alanlar üzerinden kızlar, erkeklerden daha başarılı oldu. Kızlar yüzde 73, erkekler yüzde 66. Lise sonda okuyanların yüzdesi 44 olarak belirlenirken başarı oranları yüzde 66 olarak belirlendi. Lise mezunlarının yüzde 28’i sınava girdi. Yüzde 65’i, başarılı oldu. En çok dikkat edilen ise üniversite mezunları… Üniversite mezunlarının yüzde 7’si sınava girerken, 180 puan ve üzeri puan üzerinden yüzde 85’i başarılı oldu. 180 puan baz alındığında 2016 yılındaki sınav puanları başarısı, 2017 yılına oranla daha yüksek. Herhangi bir puan türünde 180’ni Geçen Aday Sayısı 2017 yılında 1.506.479, 2016 yılında ise 1.600.049. (K)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi