26 Nisan 2024 Cuma

32 Yıldır Manastırda Gönüllü Bekçilik Yapıyor

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde 6. yüzyıldan kalma Aya Nikola Manastırı’nın hem temizliğini hem de bekçiliğini yapan Hamdi Kaya, 32 yıldır gönüllü olarak manastırın tüm işlerini yaptığını anlattı. Çocukluğunda okuldan kaçıp burada temizlik yaptığını anlatan Kaya, 32 yıl önce kimsenin manastırla ilgilenmediğini söylüyor.

Kıyıköy doğumlu ve 2 çocuk babası olan Hamdi Kaya, ziyaretçilerin verdiği bahşişlerle geçinen Kaya, gelen ziyaretçilere manastır hakkında bilgi verirken, darbuka çalarak eğlendirdiğini, manastıra yurt dışından ve Türkiye’den gelen tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor.

Aya Nikola Manastırı’nın gönüllü bekçiliğini yapan Hamdi Kaya, “Okul yıllarından bu yana bu kilisenin temizliğini yapıyorum. Gelen ziyaretçiler de gönüllerinden koptukça bahşiş veriyor. Çocukluğum burada geçti. Burada çok anım var. Çocukluğumda çöplerden dolayı manastır içine girilmiyordu. Yurt içinden ve yurt dışından çok ziyaretçi geliyor. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte hafta sonları çok yoğun ziyaretçi geliyor” dedi.

Aya Nikola Manastırı’nın gönüllü bekçiliğini yapan Hamdi Kaya, güne manastırın içini ve dışını temizleyerek başlıyor. Geçimini manastırdan sağlarken manastırı gezmeye gelen turistlere el feneriyle eşlik ederek ve aynı zamanda manastırın tarihini anlatarak  sağlıyor.. Gezen turistlere darbukası ile ritim tutarak ziyaretten hoşnut kalmalarını sağlıyor.

Manastırda define aranmasından çok korktuğunu söyleyen Kaya, manastıra zarar gelmemesi için elinden geleni yaptığını ve sahip çıktığını söylüyor.

Kıyıköy’de bulunan Aya Nikola Manastırı, dünyanın en eski taş oyma manastırılarından biri olarak sayılıyor. Altıncı yüzyıldaki Justiyen döneminden ait M.S. 527-565 yıllarına ait olup kaya manastırının en iyi örneklerindendir. 19. Yüzyılda ön kısmına ahşap bir mekan ilave edilmiş, ancak günümüzde doğa şartları ve bakımsızlıktan ötürü bu bölüme ait herhangi bir kalıntı kalmamış. Kayalara oyulmak suretiyle oluşturulan manastırın zemin katı kilise, bodrum katı ise Ayazma.(BA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi