23 Nisan 2024 Salı

3D Yazıcıyla 9 Ay İşlevsel Kalan Beyinler Üretildi

Bilim insanları, 9 ay boyunca işlevsel kalabilen beyinler üretti. 3D yazıcıyla üretilen bu beyinler üzerinde Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar araştırılıyor.

Sputnik’in haberine göre, bu araştırma sayesinde, bilim insanları 3D yazıcıyla üretilen beyinler ile Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların yanı sıra travmatik beyin yaralanmaları ve bu gibi durumları erken teşhis etmeye çalışıyor.

ACS Biomaterials Science & Engineering adlı dergide bu ay yayımlanan bir makalede, laboratuvarda üretilen mini beyinlerin 9 ay boyunca işlevsel kalabildiği belirtildi.

Yapay mini beyinler genellikle kısa bir ömre sahip. Fakat 9 ay kadar dayanabilen bu mini beyinler bilim insanlarının nörolojik hastalıkların gelişim sürecini takip etmesine imkan sağlıyor. Bu sayede hastalıkların en erken aşamada göstermiş olduğu belirtiler tespit ve takip edilebiliyor.

Mini Beyinler’in İnsan Beyninin Yerine Geçmesi Beklenmiyor

Buradaki ana amaç hastalıkların beyin üzerindeki etkisini tespit edebilmek. İnsanlar üzerinde bu tarz deneyler yapmak her zaman ahlaki ve etik sorunları da beraberinde getiriyor. Fakat mini beyinler bilinç sahibi olmadığı için bu tarz sorunlarla karşılaşılmıyor. Normal insan beyni gibi çalışan beyinlerin test yapmak için biçilmiş kaftan olduğu belirtiliyor.

Tufts Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Profesörü David L. Kaplan bu mini beyinlerin içinde bulunduğu steril ortamlar yalnızca beynin daha uzun süre işlevsel kalması ve farklı çeşitlerde beyin hücrelerinin desteklenmesini sağladığını söylüyor. Kaplan “İpek kolajeninden oluşan yapılar, doğal nöron dokularında bulunan elektrik sinyallerine ve genetik imzalara sahip hücrelerin üretilmesi için uygun ortamı oluşturuyor” diyor.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi