25 Nisan 2024 Perşembe

500 Yıllık Kutsal Kitap’ta Gizli Yazışmalar Bulundu

İngiliz tarihçi Eyal Poleg İngiltere’de ilk basılan 500 yıllık Kutsal Kitap’da gizli notlara rastladı. 1535 yılında basıldığı belirlenen Kutsal Kitap’ın analizleri yapılırken, 16. yüzyılın Reformasyon dönemine ait olduğu tespit edilen bazı notlara rastlandı.

Eyal Poleg inceleme sırasında Kutsal Kitap’a yakından bakıldığında kalın kağıt ile kapatılmış olduğunu fark etti. Üç boyutlu X-ray uzmanı Graham Davis’in yardımıyla tarihçilerin kitabın sayfalarına zarar vermeden kalın tabakanın altında olanları inceleme fırsatını buldular.

Söz konusu dönemlerde din adamların aynı anda Latince ve İngilizce biliyorlardı. Bu bilgilerden yola çıkarak, Reformasyon döneminde nasıl bir süreçten geçildiği anlaşılıyor.

Kutsal Kitap’ı inceleyen uzmanlar, arka kapağında bir borç senedine rastladılar. Senette yazılanlara göre, Londralı James Alice Katpers, William Sheffin’e Calais’ten 20 şilin vermelidir ve ödemeyi yapmadığı taktirde, James Katpers’ın hapis cezası alacağı yazılıdır. Uzmanlar bu bilgilerden yola çıkarak James Alice Katpers’ın 1152 yılında idam edildiğini keşfettiler.

Kutsal Kitap’ın Thomas Cromwell’e ait olduğu ortaya çıktı.Tahminlere göre, 1539-1549 yılları arasında yazılmış, 1600 yılında ise Kutsal Kitap’ın kalın kağıt tabakasının altına notlar yazıldığı keşfedilmiş. Kutsal Kitap, Canterbury Başpiskoposluğu’nun ikamet ettiği yerde korunuyor. En eski dönemlere dayanıp, günümüze en az hasarla ulaşan 7 Kutsal Kitap kopyasından biri olma özelliğini taşıyor. (Olga Daşcinscaia)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi