25 Nisan 2024 Perşembe

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

Birleşmiş Milletler kararıyla tanımlanan uluslararası bir gün olan Dünya Kadınlar Günü, dünyanın birçok ülkesinde 8 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Ülkemizde ilk olarak 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü adıyla kutlanan Kadınlar Günü’nde birçok etkinlik ve kutlama organizasyonları düzenlemektedir.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

 

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi.

Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler’in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York’ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi’nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

Dünya Kadınlar Günü’nde Sizi Harekete Geçirecek 9 Nokta

  1. UNICEF’e göre, ek bir eğitim yılı, bir kız öğrencinin yetişkin olduğunda % 15-25 daha fazla kazanmasına yardımcı olabilir.
  2. UNICEF’e göre, eğitimli annelerin diğer annelerle kıyaslandığında çocuklarını okula göndermede iki kat daha etkin.
  3. Birleşmiş Milletler Kız Eğitim İnsiyatifi’ne göre, dünya genelinde 62 milyon kız çocuğu okula gidemiyor.
  4. Kızlar Gelin Değildir’e göre, orta öğrenimi tamamlayan kızların çocuk gelin olma ihtimali 6 kat daha düşük.
  5. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na göre, mevcut eğilimler devam ederse, Dünya’daki 142 milyon kız 2020’ye kadar 18 yaşından önce evlenecek.
  6. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na göre, dünya çapında, her yıl yaklaşık 5.000 kadın ve kız çocuğu aileleri tarafından namus cinayetlerine kurban gitmektedir.
  7. Kopenhag Konsensüs Merkezi’ne göre, aile içi şiddet – yalnızca toplumsal cinsiyete dayalı şiddet şekli – dünya çapında yıllık 8 trilyon ABD doları maliyetle savaştan daha maliyetlidir.
  8. Huffington Post’a göre, aile içi şiddet hala 20 ülkede suç sayılmamaktadır.
  9. Kadınlar, erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyorlar ve AAUW’ye göre, mevcut koşullar devam ederse 2059’a kadar maaşlarda eşitliğe ulaşılamayacak.

Harekete geçmeye hazır mısın? Bu yıl 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü’nde, kadın ve kız çocuklarının önündeki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik kar amacı gütmeyen bir kuruluşa destek verin, konuyla ilgili bir etkinliğe katılın ya da planlayın. Küçük adımların büyük sonuçlar doğurabileceğine olan inancınızı yitirmeyin.

Kaynak: (forbes, un.org/events)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi