29 Mart 2024 Cuma

Arjantin’i İkiye Bölen Kürtaj Yasası Tasarısına ‘Hayır’ Denildi

Arjantin Senatosu’nda ülkeyi ikiye ayıran kürtaj yasa tasarısının reddedilmesinin ardından, Arjantin hükümeti cinsel eğitimi ve doğum kontrol yöntemleri hakkında eğitimi arttırmayı planlıyor.

Arjantin’de, hamileliğin ilk 14 haftasında kürtaja izin veren yasa tasarısının oylamasını takiben yapılan kabine toplantısının ardından konuşan Devlet Bşkanı Mauricio Marci, konuyla ilgili tartışmaların süreceğine inandığını, zira “Arjantinlilerin özgürlük içinde olgunlaştığını” belirtti.

Macri, cinsel eğitimin öğretmenlerin eğitiminin bir parçası hâline getirmenin ve uzun vadeli doğum kontrol yöntemlerini uygulamaya sunmanın gerekliliğine de dikkat çekti.

Senato geçtiğimiz günlerde, hamileliğin ilk 14 haftasında kürtaja izin veren yasa tasarısını 31’e karşı 38 oyla reddetmişti. Tasarı, parlamentonun alt kanadında ise Haziran ayında kabul edilmişti.

Arjantin’de daha önce kürtaja yalnızca tecavüz vakalarında veya annenin hayatını tehlikeye atabilecek durumlarda izin veriliyor.

Çoğunluğun Katolik olduğu ülkede kürtaj karşıtı olanların sayısı oldukça yüksek. Katolik Kilisesi’nin Arjantinli ruhani lider Papa Françesko da yasa kürtaja karşı tutumunu dile getirmişti.

Yılda 350 bin yasa dışı kürtaj

Arjantin Sağlık Bakanlığının tahminlerine göre, ülkede yılda 350 binden fazla yasa dışı kürtaj yapılıyor. Bu tür müdahalelerde çıkan komplikasyonlar nedeniyle hastaneye kaldırılan kadınların sayısı ise yılda 50 bine yaklaşıyor.

Arjantin’de 1921 yılından kalma yasal düzenlemeye göre, sadece kürtajı yapan doktorlar değil, aynı zamanda kürtaj yaptıran kadınlar da suçlu durumuna düşüyor. 2007 ile 2016 yılları arasında, 63 kişi yasa dışı kürtaj nedeniyle Arjantin mahkemelerinde hüküm giymişti.

La Nacion gazetesinin haberine göre, hükümet parlamentoda bu yıl ele alınacak yeni ceza kanunuyla, kürtajı kısmen suç olmaktan çıkarmayı düşünüyor.

Haberde, öngörülen değişikliklerin yasalaşmasıyla yargıçlara, kadınları kürtaj için cezalandırmama hakkı verilebileceği ve cinsel taciz sonucu olan hamileliğin sona erdirilmesi için herhangi bir kadına ceza verilmeyeceği belirtildi.

“Tarihi fırsat kaçtı”

Uluslararası Af Örgütü ise Arjantin’in “tarihi bir fırsatı” kaçırdığını ve Senato’nun bu kararının kadına yönelik bir “şiddet çemberi” oluşturduğunu ifade etti.

Senato’da yapılan oylama öncesinde 16 saat süren tartışmalar sırasında, binanın önünde on binlerce kişi kürtaj için ya da aleyhte gösteri yapmıştı. Ülkeyi bölen kürtaj tartışmalarında Katolik Kilisesi, inançlıları kürtaj protestosuna cesaretlendirmeye çalışırken, feministler ise kürtaj hakkının kadın haklarının temel bir parçası olduğunu savunuyordu.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi