29 Mart 2024 Cuma

Açık hava çocukların gözlerine iyi geliyor

çocuk gözlükÇinli bilim insanları, açık alanda geçirilen zamanın çocuklarda görülen miyop oranını azalttığını buldu.

JAMA dergisinde yayımlanan araştırmada, 12 ilkokuldaki öğrencilerin açık alanda oynama sürelerinin 3 yıl boyunca gözlendiği, 6 okuldaki öğrenciler günde 40 dakika açık alanda ders yaparken, diğer okullardaki öğrencilerin derslerine sınıflarında devam ettiği ifade edildi.

Araştırma sonunda yapılan göz muayenesinde, dışarıda vakit geçiren öğrencilerin yüzde 30’unda, derslerini sınıfta işleyen öğrencilerin yüzde 40’ında miyop görüldü.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, erken yaşta miyop görülen çocukların genellikle ilerde yüksek miyop olduklarını bunun da patolojik miyop olma riskini artırdığını belirtti. Araştırmacılar, çocuklarda miyopa yakalanma yaşının gecikmesinin onların uzun vadeli göz sağlığına önemli katkılar sağlayabileceğini kaydetti.

Bilim insanları, miyop riskini azaltmak için kitap okumak, bilgisayar kullanmak gibi yakın göz temasıyla yapılan etkinliklerin dışarıda yapılan etkinliklerle dengelenmesi gerektiğini söylüyor.

Uzağı net görememe kusuru olan miyopun nedenleri tam olarak bilinmese de ailesel faktörlerin yanı sıra kitap okuma ve bilgisayar karşısında geçirilen sürenin uzaması gibi çevresel faktörlerin de miyopa yol açtığı düşünülüyor.

Danimarka ve Asya’da çocuklar ile yetişkinlerin katılımıyla geçen yıl yapılan çalışmalar, gün ışığında geçirilen vakit ne kadar fazlaysa miyop riskinin ya da derecesinin o kadar azaldığını ortaya koymuştu. (AA)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi