20 Nisan 2024 Cumartesi

Ağlama Duvarı, Yıkılma Tehlikesi Altında

Geçtiğimiz günlerde Yeruşalim’deki Ağlama Duvarı’ndan yüz kiloluk bir taş koptu. Yahudiler bunu “ilahi bir işaret” olarak görürken, uzmanlar ise batı duvarının iyi bir restorasyona ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Ağlama duvarından kopan 100 kiloluk taş, o sırada dua eden 79 yaşındaki Daniella Goldberg’in ayaklarının önüne düşerek parçalandı. Olayda yaralanan olmadı, fakat söz konusu olay insanlarda büyük korkuların uyanmasına neden oldu. Kısa sürede yaşananlar tüm Yeruşalim’de duyuldu ve halk arasında bunun bir mucize olduğu yönünde tartışmalar başladı.

Uzun yıllar boyunca Yeruşalim’de yaşamış olan Haham Simon Levin, bu tür spekülasyonların şüphe uyandırdığını dile getirdi: “Duvardan kopan taş, reformistlerin talebi üzerine tahsis edilen alana düştü ve orada neredeyse hiç insan olmuyor” ifadelerini kullandı.

İnternet üzerinde de olanları anlamlandırmaya çalışan insanlar arasında birçok fikir çatışması yaşanıyor. Sosyal medyada “Bu kötü bir işaret mi yoksa daha iyi bir değişimin belirtisi mi? Çünkü Yahudiler er ya da geç tapınağın yeniden kurulacağına inanıyor bu yüzden Ağlama Duvarı’nda dua etmek zorunda kalmayacaklar” ifadeleri sıklıkla dile getiriliyor.

Shimon Levin, “Birçok insan kendi dünya görüşüne göre, olayı belli başlı nedenlere bağlıyor, fakat tüm bu olanların Tanrı tarafından verilen ve Isaac Newton tarafından keşfedilen evrensel çekim yasasının bir sonucu olduğunu söylemek mümkün. Geriye kalan tüm şüpheler ise birer spekülasyondur” açıklamasında bulundu.

Shimon Levin İsrail makamlarının söz konusu olayın üzerine duvar güvenliğini arttırmak için gereken tüm önlemleri alacağından emin olduğunu dile getirdi ve benzer durumların riskini azaltabilmek adına Yeruşalim Belediyesi’ne tarihi dini yapıların durumunu daha sık kontrol etmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Yeruşalim’deki Tapınak gerçekten büyük bir tehdit altında. Ağlama Duvarı veya bir diğer adıyla Batı Duvarı M.Ö 1. yüzyılda Büyük Kral Herod tarafından İkinci Tapınağın büyük temelinin bir parçası olarak inşa edilmişti. Yüzyıllar boyunca hizmet vermesi için inşa edilen tapınağı M.S. 70’li yıllarda Romalılar ana Yahudi mezarını yok ettiler. Fakat tapınağın temelleri o kadar sağlamdı ki tamamen yok edilmesi mümkün değildi.

Batı duvarından kopup düşen 100 kiloluk taşın tarihi eser olarak korunmaya alınacağı yönünde tartışmaların olduğu belirtiliyor.(Ria/OD)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi