18 Nisan 2024 Perşembe

Almanya’da Katolik ve Protestan kiliseleri Berlin’in silah ihracatına tepki gösterdiler

Almanya’da Katolik ve Protestan kiliselerince kurulan Kiliseler ve Kalkınma Ortak Konferansı (GKKE) Çalışma Grubu, Alman hükümetinin kriz bölgelerine silah satışına tepki gösterdi.

Federal Basın Merkezi’ndeki basın toplantısında Katolik Kilisesi’ni temsil eden GKKE Çalışma Grubu Eş Başkanı alman kiliseler, silah satışında alıcı ülkelerdeki duruma öncelik verildiğine ilişkin Alman hükümetinden yapılan açıklamaları memnuniyetle karşılandıklarını söyledi.

Jüsten, ‘’Ancak Avrupa Birliği (AB) ve NATO dışındaki üçüncü ülkelere hala silah satışı izinlerinde artış olması kabul edilmez. Bunlar yüzde 63,5 ile rekor düzeyde. İstisnai durum olarak düşünülen şey kural oldu’’ dedi.

Karl Jüsten, silahların satıldığı yerler arasında, insan hakları durumunun endişe verici olduğu ihtilaflı bölgelerin ve ülkelerin bulunduğuna dikkati çekti.

Özellikle Afrika’nın kuzeyi ile Ortadoğu’daki ülkelere yapılan silah satışını endişeyle karşıladıklarını belirten Jüsten, son dönemde Suudi Arabistan’a 146 devriye botu satıldığını, Cezayir’e ise hem tank satışı yapıldığını hem de tank yapımı için bir üretim merkezinin kurulmasına izin verildiğini kaydetti.

Jüsten, Cezayir’e silah teknolojisi ve bununla ilgili parçaların verilmesini kuşkuyla karşılandıklarını ifade ederek, Alman hükümetinin bu ülkede üretilecek silahlar üzerindeki kontrolünü kaybedeceğini savundu.

Almanya’nın üçüncü ülkelere sattığı küçük silahların miktarının düşmesini ise olumlu karşıladıklarını ifade eden Jüsten, 2014 yılının ilk 6 ayında küçük silahların satışının 39,5 milyon avrodan 21,3 milyon avroya gerilediğini belirtti.

Jüsten, bir soru üzerine, Alman hükümetinin İsrail’e yaptığı silah satışlarına da kuşkuyla baktıklarını belirterek, İsrail’e denizaltı satılmasını eleştirdiklerini söyledi.

Protestan Kilisesi temsilcisi GKKE Eş Başkan Martin Dutzmann da Alman hükümeti tarafından silah satışlarında ülkedeki istihdamın belirleyici olmayacağının ifade edildiği hatırlatıldı.

Dutzmann, ‘’Ancak ekonomik düşüncelerden dolayı siyasi anlayışa ve ahlaka uymayan silah satışlarının yapılması tehlikesi var. Silah ihracatları önclikle alıcı ülkelerdeki insanlar, bölgedeki istikrar, Almanya’nın güvenliği ve ülke dışında görev yapan Alman askerler için nasıl bir etki yapacağına bakılarak yapılması lazım’’ ifadelerini kullandı.

IKBY’ye silah yardımı 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) silah yardımı yapılmasının da tartışmalı bir konu olduğunu belirten Dutzmann, Peşmerge’ye yapılan silah yardımını, kan akmasını durdurma ve soykırım tehlikesinin önüne geçme nedenleriyle ihtiyatlı anlayışla karşıladıklarını belirtti.

Dutzmann, ancak söz konusu yardımın silahların nihai olarak nerede kullanılacağı konularında birçok riski ve tehlikeyi beraberinde getirdiğine işaret etti.

Ortadoğu ülkelerine silah satışını eleştiren Dutzmann, bu bölgeye yapılan silah yardımlarını dikkatli ve kısmen de üzüntüyle izlediklerini bildirdi.

İhracat yapılan ülkeler arasındaki Mısır’ın demokratik istikrardan çok uzak olduğunu ifade eden Dutzmann, Suudi Arabistan’a yapılan ihracatı da eleştirdiklerini kaydetti.

İsrail’e silah satışı

İsrail’e silah satışı konusunda sorunu herkesin bildiğini belirten Dutzmann, tarihteki sebeplerden dolayı İsrail’i eleştirmekten çekinildiğini, aynı zamanda bu ülkeye yapılan silah satışlarının, “gerginlik olan bölgelere silah satışının yapılmaması” ilkesiyle çatıştığını söyledi.

‘’Bu ortadan kaldırmadığımız bir ikilem’’ diyen Dutzmann, bunun için de herkesi memnun edecek bir çözüme sahip olmadığını sözlerine ekledi.

 

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi