24 Nisan 2024 Çarşamba

Almanya’da Kilise Üyelerinin Sayısı Azalıyor

Almanya’da Katolik ve Protestan Kiliseleri’nden alınan rapora göre, Katolik ve Protestan kiliselerinden 2018 yılından bu yana 430 binden fazla kişi üyelikten çıktı.

Alman Episkopos Konferansı ve Almanya’daki Evanjelik Kilisesi (EKD) tarafından yayınlanan 2018 verilerine göre, Katolik Kilisesi 216.078 üye kaybederken, Protestan kiliseleri ise 220 bin üye kaybetti.

Bu kayıpların iki ana kiliseye etkisi sert oldu. Çünkü kilise üyelerinin vergilendirilebilir gelirlerinin %9’u kilise vergisi olarak ödeniyor.

Toplamda halen 23 milyon Alman vatandaşı Katolik Kilisenin, 21.14 milyon ise Protestan kiliselerinin üyesi. İki grup 83 milyonluk ülke nüfusunun %53.2’sini oluşturuyor.

Alman Episkoposlar Konferansı sekreteri Hans Langendörfer, rakamları endişe verici bir istatistik olarak nitelendirdi. EKD Başkanı Heinrich Bedford-Strohm ise, ‘‘Her ayrılış acı veriyor. Günümüzde insanlar geçmişten farklı olarak, kiliseye ait olmayıp, özgür olmak istiyor. Bundan dolayı Hristiyan mesajının yaşam için güçlü bir temel olduğunu belirtmek oldukça önemli’’ dedi.

Kilise üyeliğinden, idareye şahsen beyanda bulunmak suretiyle feragat edilebilir. Ayrılmak için bir neden sunmaya da gerek yok. Resmi beyanname ile üyelikten vazgeçilmediği sürece, Katolik ve Protestan üyeleri vergilendirilebilir gelirlerinin %9’unu kilise vergisi olarak ödüyor. Tıpkı bordro veya sosyal güvenlik vergisi gibi kilise vergisi de otomatik olarak kesiliyor.

Freiburg Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, 2060 yılına kadar üye sayısının yarı yarıya düşebileceğini açıklandı. Araştırmacılar, üyeliğin azalmasının nedenlerini; kiliseden ayrılan yetişkinler, daha az vaftiz ve nüfusun yaşlanması olarak belirtti. 

Çalışmalar 45 milyon kilise üyesi sayısının 2035 yılında 34.8 milyona, 2060 yılında ise 22.7 milyona düşeceğini öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi