19 Nisan 2024 Cuma

Amerika’da Sinagog’a Saldırı: 11 Kişi Hayatını Kaybetti

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yer alan Pittsburgh şehrindeki bir sinagoga, Cumartesi sabahı düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişi hayatını kaybetti.

46 yaşındaki Robert Bowers, görgü tanıklarının ifadelerine göre, sabah saatlerinde “Tree of Life” (Yaşam Ağacı) sinagoguna girerek, Şabat ayini yapan kalabalığa bir tüfek ve 3 tabancayla ateş açtı. ABD medyasında yer alan haberlere göre Robert Bowers adlı saldırgan etrafa ateş açarken “Tüm Yahudiler ölmeli” diye bağırıyordu.

ABD Başkanı Donald Trump saldıryı “Korkunç bir toplu katliam” olarak niteledi. Kısa süre içinde Pittsburgh’u ziyaret etmesi beklenen Trump ayrıca devlet binalarındaki bayrakların 31 Ekim’e kadar yarıya indirilmesi emri verdi.

Trump Twitter’dan “Yahudi karşıtı bu saldırı tüm insanlığa yapılmış bir saldırıdır. Dünyadan Yahudi karşıtlığının silinmesi için hep birlikte çalışmalıyız. Nefreti yenmek için birleşmeliyiz” yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki saldırı sonrasında, sosyal medyadan İngilizce olarak “Saldırıyı kınıyorum, baş sağlığı diliyorum. Türkiye, dünyanın her yerinde her türlü terörizmi açık bir şekilde kınamaktadır” ifadelerini kullanarak saldırıyı kınadı. ABD Büyükelçiliği’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkçe, “Teşekkür ederiz” cevabı geldi.

Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinden, “ABD’nin Pittsburgh kentinde bir sinagoga düzenlenen saldırıda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve başta ABD Musevi toplumu olmak üzere ABD halkına başsağlığı diliyoruz” diye yazıldı.

Olay, ABD yakın tarihinin en ciddi Yahudi karşıtı saldırılarından biri.

Federal Soruşturma Bürosu’ndan (FBI) Robert Jones, saldırganın sainagoga girip 11 kişiyi öldürmesinden yaklaşık 20 dakika sonra sinagog dışına çıktığını, swat (Özel birlik) polisleriyle çatışmaya girdiğini ve ardından saklanmak için yeniden binaya girdiğini belirtti. Bir süre sonra teslim olan saldırganın vücudunda mermi yaraları olduğu ve hastanede tedavi edildiği açıklandı.

11 kişiyi öldüren zanlının 29 farklı suçlamadan yargılanacağı belirtildi. Eyalet savcıları, nefret suçundan da yargılanacak olan zanlının idam cezası alabileceğini söyledi. Yüzlerce kişi akşam saatlerinde Squirrel Hill bölgesindeki sinagog önünde toplanıp mumlar yakarak ve dua ederek saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi