29 Mart 2024 Cuma

Ani için UNESCO Başvurusu

Binlerce yıllık geçmişe sahip Ani Antik Kenti’nin UNESCO tarafından “dünya mirası” kabul edilmesi için çalışma başlatıldı.

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Ani Antik Kenti’nin, kabul edilmesi halinde Türkiye’deki 16’ncı dünya mirası olacağını anlattı.

Ani Antik Kenti’nin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Doğanay, “Bakanlık olarak Şubat 2015’te Ani Antik Kenti için çok kapsamlı bir dosya hazırlayarak UNESCO’ya başvuruda bulunduk ve geçici listeye alındık. Asıl liste için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Doğanay,  UNESCO tarafından görevlendirilecek ekibin Kars’a gelerek incelemelerde bulunacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Dünya Mirasları listesinde, Türkiye’de bulunan kültür varlığı sayısı 15’e çıktı. Dünya Mirası listesine son olarak Diyarbakır Surları-Hevsel Bahçeleri ve Efes Antik Kenti girdi. Eylül’de UNESCO’dan bir ekip Kars’ta son çalışmalarını yapacak. Bu senenin sonunda Ani Antik Kenti’nin Türkiye’deki 16’ncı dünya mirası olarak kalıcı listede yerini almasını bekliyoruz.”

Ani Antik Kenti

Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay Nehri kenarında bulunan ve M.Ö 300-350 yıllarında kurulan kent, tarih boyunca Hurriler, Urartular, Kimmerler, İskitler, Karsaklar, Sasaniler ve Araplar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.

Şehrde, 1001 yılında yapılan Ani Katedrali, Prens Dikran Honents tarafından yaptırılan Surp KirkorKilisesi, 1064’te Selçuklu Sultanı Alparslan’ın yaptırdığı Ebu’l Manucehr Camisi antik kentte yer alıyor.

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi