25 Nisan 2024 Perşembe

Ankara’da 2 Bin Yıllık Sur Duvarı Yok Edildi

Sözcü gazetesinin haberine göre, milattan önce 25-20 yıllarında yaptırıldığı bilinen Augustus Tapınağı’nın hemen yanında yer alan tarihi duvar ve sütunlar “İnsanların kafasına düşüyor” diyerek yıkıldı.

Ankara Kalesi’nin de devamı olan surların yıkılmasına vatandaş tepki gösterince, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşlara “iznimiz var” açıklamasını yaptı. Gerekçe olarak “Sütunlar, duvarlar insanların kafasına düşüyor, tehlike yaratıyor onun için yıkıyoruz” diye belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi, yıkımın kontrollü bir şekilde yapıldığını savunarak, surların aslına uygun şekilde restore edileceğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak Arkeologlar Derneği, bir kınama metni yayımladı. Metinde “Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makinaları ile Ulus’taki Hacı Bayram Camisi’nin hemen yanında bulunan Doğu Roma Dönemine ait sur duvarlarının “insanların kafasına taş düşüyor” diye bir gece vakti yıkılmasını kınıyoruz. 2015 yılı Mart ayında göçük oluşan duvarı korumak ve gelecek nesillere aktarmak için hiç bir restorasyon/onarım projesini hayata geçirmeden “insanların kafasına taş düşüyor” diye iş makinaları ile yıkmak tam bir ilkelliktir. Türkiye’nin de imzalamış olduğu “Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi (Malta Sözleşmesi)’ni hiçe saymaktır. Arkeologlar Derneği Genel Merkezi olarak bu tahribatı yapanları kınıyor, sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın açılmasını ilgili kurumlardan talep ediyoruz.”” şeklinde belirtildi.

Konuyla ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi de bir açıklama yayımladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada da Augustus Tapınağı’nın Hacı Bayram Camii’nin doğu yönünde kaldığı oysa sur duvarı restorasyon çalışmasının ise Augustus Tapınağının tam aksi tarafında Camii’nin batı kısmında kaldığı belirtilerek bu restorasyon çalışmasının da yıkılmakta olan sur duvarlarının insanların can güvenliğinin sağlanması amacıyla Koruma Kurulu kararıyla yapıldığı vurgulandı.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Hacıbayram Cami’nin yanındaki sur duvarı restorasyon çalışmalarının Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.06.2016 tarihli izni doğrultusunda sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, Koruma Bölge Kurulu kararında Hacıbayram Veli Cami çevresinde bulunan Şehit Keskin Sokağı üzerinde yer alan tarihi sur duvarına yönelik “İstinat Duvarı Projesi”nin 2863 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı kapsamında uygunluğunun onaylandığı ve proje doğrultusunda ilgili Belediye denetiminde yapılmasına karar verildiğine dikkat çekildi.

Augustus Tapınağı

Romalılar M.Ö.1. yüzyılın sonlarına doğru Galatya’yı eyalet haline getirip Ankara’yı başkent yaptıktan sonra, bir takım imar faaliyetlerine giriştiler ve şehrin büyüyüp gelişmesini sağladılar. Augustus Tapınağı bu dönemde yapıldı. Tapınakla imparator kültürünün Ankara’ya getirilmesi bu kente verilen önemin bir belgesi olarak kabul ediliyor. Roma Döneminin önemli yapıtlarından biri olan tapınağın, son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Augustus’a bağımlılık nişanesi ve Galatya Eyaletinin Roma’ya katılmasını kutlamak amacıyla M.Ö. 25 yılından sonra yapılmış olduğu belirtiliyor.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi