29 Mart 2024 Cuma

Antakyalı Hristiyanlar okulsuzluktan şikayetçi

Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği (RUMVADER) tarafından yürütülmekte olan ‘Azınlık Vatandaşları-Eşit Vatandaşlar’ başlıklı Avrupa Birliği Projesi çerçevesinde, Antakya’daki Rum Ortodoks Vakfı ile işbirliği içinde 27-28 Haziran tarihlerinde bir atölye düzenlendi.

Agos’tan Yorgos Demir’in haberine göre, “Cemaatin geleceğini konuşuyoruz” genel başlığı altında günümüz ve geleceğe dair Antakya Rum toplumunu meşgul eden sorunların yanısıra eğitim, demokratik katılım, seçme-seçilme hakkı, vakıflar arası iletişim, girişimcilik ve dayanışma ihtiyacı gibi toplum hayatının parçası olan sorunların da tartışılması ön görülen atölye çalışması iki gün sürdü.

Uzman eğitmenler tarafından yönlendirilen atölye çalışması Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil’in katılımcıları selamlamasıyla başladı. Hurigil, yürütülen proje için RUMVADER’e teşekkür ederken Cemaat Vakıfları Temsilcisi Lakis Vingas da kısa bir konuşmayla İstanbul Rum toplumu olarak Antakya’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

RUMVADER Başkanı Andonis Parizyanos da orada bulunanlara katılımlarından dolayı teşekkür ederken son olarak proje koordinatörü Marina Drymalitou da atölye çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Atölyenin ilk gününde katılımın yoğun olduğu gözlemlenirken katılımcıların 10 yaşındaki gençlerden 70 yaşında yetişkinlere geniş bir yelpazeye yayılmış olması dikkat çeken unsurlardandı. Özellikle genç kuşağın konulara hâkim oluşu ve sorunlar üzerinde söz sahibi olma isteği ile kendini açık bir şekilde ifade etmesi dikkat çekti. Atölye,  dış dünya ile iletişimini koparmak istemeyen Antakyalı gençler tarafından iki gün boyunca büyük ilgiyle takip edildi. Eğitim konusunda kendilerine ait bir azınlık okulu olmamasından şikâyet eden gençler sosyallleşebilecekleri tek ortak alanın kilise avlusu olduğu görüşünde birleşti.

İki gün süren çalışmalarda ortak kanı; kimlik bilincinin oluşmasında yaşanan zorluklar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kültürel erozyon ve yozlaşmanın temel sorunları oluşturduğuydu. Toplusmasl kimlik ve kültür açısıdnan en önemli unsurlardan dini eğitimin eksikliği de ortaya konan bir başka tartışma konusuydu.

Atölyenin sonunda proje koordinatörleri ortaya çıkan sonuçların cemaat içerisinde masaya yatırılması gereğini dile getirirken programın eğitmenleri Selen Lermioğlu Yılmaz ve Kerem Çiftçioğlu da RUMVADER çatısı altında Antakya ve İstanbul cemaat gençleri arasında ortak proje ve çalışmaların yürütülebileceğine dair fikirler ortaya koydular.

RUMVADER, daha önce ‘Azınlık Vatandaşları-Eşit Vatandaşlar’ projesi çerçevesinde İstanbul’da Beyoğlu, Kadıköy ve Samatya semtlerinde benzer atölye çalışmaları gerçekleştirmiş, bu atölyelerin şeffaflaşma,  demokratik tartışma kültürü ve eleştirel-özeleştirel bir bakış açısı geliştirebilmek açısından Rum toplumuna katkıda bulunmuştu. antakya okul

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi