19 Nisan 2024 Cuma

Apostolos Andreas Manastırı’ndaki restorasyon tüm hızıyla sürüyor

Kıbrıs Dipkarpaz’da  bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu çalışmaları devam ediyor. Projeyi yürüten Kültürel Miras Teknik Komite ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık ekipleri, çalışmaların başlamasının ardından ilk kez Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk basını için tanıtım ziyareti düzenlendi.

5 milyon euroya mal olacak restorasyon çalışmaları kapsamında 1867’de inşa edilen Manastır  ve 1914’de Manastır’a ek olarak inşa edilen odaların tadilatı yapılacak. Çalışmalar kapsamında, bazı çatıların ve duvarların yenilenmesi de bulunuyor.

Dört aşamadan oluşan ve Nisan 2016’da tamamlanması öngörülen projenin birinci aşaması Manastır ve Manastıra ek binaların restorasyonu, ikinci aşaması ise 15’inci yüzyılda inşa edilen Şapel ve çeşmenin restorasyonu bulunuyor. Üçüncü aşamada kuzeydeki kanat binasının restorasyonu  dördüncü aşamada ise çevre düzenlemesi yapılacak.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay “Apostolos Andreas Manastırı sadece Kıbrıslı Rumlar değil aynı zamanda Kıbrıslı Türkler ve insanlık için de önemli bir kültürel mirastır” dedi.

Kıbrıslı Rum Eşbaşkanı Takis Hadgidimitriu ise Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon projesinin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların işbirliğinin bir sonucu olduğunu vurguladı. Hadgidimitriu, “kültürel mirastaki işbirliğinin adanın geleceğine temel teşkil edebileceğini” kaydetti.

BM Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık Programı sorumlusu Tiziana Zennero da Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum şirketin ortaklığındaki bir oluşum ile Manastır’ın restorasyonu için 1 Temmuz’da sözleşme imzaladıklarını ifade ederek projenin 22 ayda tamamlanmasını beklediklerini herhangi bir gecikme apostolos andreasöngörmediklerini kaydetti.

 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi