25 Nisan 2024 Perşembe

Araştırmacılar Babil Fethine Dair Kanıtlar Buldu

Kuzey Karolina Üniversitesi tarafından yönetilen ekip; kül tabakası, ok uçları, çömlek parçaları, ışık kaynakları ele geçirildi. Kuzey Karolina Üniversitesi Tarih Profesörü Shiman Gibson, yaptığı açıklamada, ‘‘Arkeologlar için kül tabakası birkaç farklı anlam ifade edebilir. Ocaktan çıkarılan kül birikintileri de olabilir, çöplerin yakılması sonucunda da oluşmuş olabilir. Bununla beraber, ok uçlarıyla karıştırılmış kül tabakası bir çeşit tahribat ve yıkımı gösteriyor’’ açıklamasında bulundu.

Gibson, iskit ok uçlarının Babilli savaşçılar tarafından kullanıldığının bilindiğine dikkat çekti. ‘‘Ev eşyaları ve diğer materyaller baskın ya da savaş sonrasında harap olan bir evde bulmayı umduğumuz türden şeyler’’ dedi.

Gibson, bu kanıtların Babiller tarafından kentin fethine işaret ettiğini, çünkü bu dönemde tek büyük yıkımın Milattan Önce 586-587 yıllarında Yeruşalim’de olduğunu söyledi.

Kutsal Kitap’ta 2. Krallar 25:8-15’te şunlar yazıyor: ‘‘Babil Kralı Nebukadnessar’ın krallığının 19. yılında beşinci ayın yedinci günü muhafız birliği komutan, Babil Kral’ın görevlisi Nebuzaradan Yeruşalim’e girdi. Rab’bin Tapınağı’nı, sarayı ve Yeruşalim’deki bütün evleri ateşe verip önemli yapıları yaktı. Muhafız birliği komutanı önderliğindeki Kildani ordusu Yeruşalim’i çevreleyen surları yıktı. Komutan Nebuzaradan kentte sağ kalanları, Babil Kralı’nın safına geçen kaçakları ve geri kalan halkı sürgün etti. Ancak bağcılık, çiftçilik yapsınlar diye bazı yoksulları orada bıraktı.

Kildaniler Rab’bin Tapınağı’ndaki tunç sütunları, ayaklıkları, törenlerinde kullanılan kovaları, kürekleri, fitil maşalarını, tabakları, bütün tunç eşyaları aldılar. Muhafız birliği komutanı saf altın ve gümüş buhurdanları, çanakları alıp götürdü.’’

Kuşatma ve yıkım o sırada hüküm süren Sidkiya Krallığı döneminde meydana geldi. Yahudi halkı 70. yıl esaret altında kaldı. 

Bu kazılar, 2006’dan beri Haifa Üniversitesi’nden Shiman Gibson, Rafi Lewis ve Kuzey Karolina Üniversitesi’nden James Tabor liderliğindeki Siyon Dağı Arkeolojik Proje’nin bir parçası. (christianspost.com)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi