28 Mart 2024 Perşembe

Arkeologlar, Celile Gölü Yakınlarında Havarisel Kilise Buldu

Amerikalı ve İsrailli arkeolog ekip, Celile Gölü yakınlarında Havarisel Kilise keşfetti. Havarisel Kilisenin Petrus ve Andreas’ın evi üzerine inşa edilen kilise olduğuna ve İsa’nın kör bir adamı iyileştirdiği Beytsayda şehrinde bulunduğuna inanılıyor.

İsrail’deki Kinneret Koleji ve Antik Yahudilik –  Hristiyanlık Kökenlerini araştıran Nyack Koleji’nden arkeoloji ekibi, daha önce Celile Gölü’nün Kuzey kıyısındaki El – Araj sahasında mermer ve küçük yaldızlı cam bloklar keşfetti. Nyack Koleji’nden Prof. Steven Notley Fox News’e yaptığı açıklamada, ‘‘Bu keşifler, kilisenin yakınlarında bir yerlerde olduğumuzu gösterdi.’’ dedi.

Ekip, kilisenin 1500 yıldır gömülü olan mozaik zeminlerini de buldu. Araştırmacılar, bu keşiflerin büyük ve görkemli bir kiliseyi işaret ettiğini söyledi. 

Notley, M.S 725 yılında Willibold adlı Episkopos tarafından yazılmış eski belgelerde, kilisenin Beytsayda’da bulunduğunu ve Petrus ile Andreas’ın evi üzerine inşa edildiğini söyledi.

Notley, bulguların kilisenin varlığını kanıtladığı gibi Beytsayda’nın bulunduğu alanı da açığa çıkarttığını açıkladı. ‘‘Son keşiflere kadar kilisenin varlığı sorgulanıyordu. Her ne kadar Bizans hac güzergahlarından bahsedilse de, çoğu kişi bunların gerçeği yansıtmadığına inanıyordu’’ dedi.

Ekip, kiliseyi tamamen ortaya çıkarma umuduyla ve daha çok şey keşfetmek için gelecek sezonun sonuna kadar kazı çalışmalarına devam edecek.(CHL)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi