28 Mart 2024 Perşembe

Arkeolojik Buluntular Kutsal Kitap’ı Doğrulamaya Devam Ediyor

2017 yılı boyunca Kutsal Kitap’ta geçen olayların yaşandığı yerlerde yapılan kazılarda elde edilen bilgiler Kutsal Kitap’ı tekrar tekrar kanıtlarken, tarihi bilgilerimizi de genişletti.

İsrailli arkeologlar İsa’nın mucizelerini gerçekleştirildiği İncil’de de adı geçen Beytsayda kasabasında, yaklaşık 2.300 yaşında olan ve Yunan Tanrıçası Athena’nın doğumunu tasvir eden, oldukça süslü küçük bir seramik parçası keşfettiler.

2016 yılında Celile Denizi’nin kuzeyinde bir kazı alanındaki Beytsayda Kazısı ile, seramik parçaları ortaya çıkarıldı.

Nebraska Üniversitesi’nde proje direktörü ve Din ve Felsefe profesörü olan Dr. Rami Arav, 1987’den beri Beytsayda Kazıları Projesi Konsorsiyumu ile birlikte, 18 uluslararası kurumdan 30 bilim insanı ile hem Beytsayda hem de antik Geshur şehrinin konumu kazıyor. 1996 yılında ekip, Geshur girişinde bir sunağın üzerinde duran Boğa Steli’ni keşfetti. Arav’ın söylediğine göre, 2014 yılında, Agrippa II tarafından İsa’dan Sonra 85’e tarihlenen Yahudi asileri ve Kudüs’teki tapınağın imhasını anmak için “Judea Capta” sözcüğünü taşıyan nadir bir Roma madalyonunu keşfettiler.

Geçen yıl sayısız arkeolojik buluşlarda araştırmacılar İncil’deki öykülerle bağlantı kurdu.

İsa’nın suyu şarap haline getirdiği antik Kana kasabası yakınlarında bulunan bardak atölyelerinden; ilk öğrenci Aziz Petrus’un kemiklerinin keşfedilmesine, Kutsal Kitap’ta anlatılan büyük savaşlara kadar pek çok şeyle ilgili arkeolojik kanıt keşfedildi.

Mesih’in mezarının harç numunelerinin analizi gibi, bazı durumlarda, tarihteki en önemli Hristiyan olayların bazılarının kanıtları için yeni teknolojik yöntemlere başvuruldu.

Aralıkta, Lechaion’un liman alanlarını araştıran Yunan ve Danimarkalı arkeologlar, Lechaion Limanı Projesi kapsamında, Roma mühendisliği ve eski binaların izlerini keşfetti.

Daha önceleri Korint’in bölgedeki ticaret ağıyla bağlantılı olan bu alanın inanılmaz derecede zengin olmasına yardımcı olan liman, Korint körfezinde bulunan, iki bölgeden biriydi. Roma İmparatorluğu M.Ö. 146 yılında Korint’i yıkarken Yunanistan’ı fethetti ve Julius Caesar kenti ve limanlarını M.Ö. 44 yılında yeniden inşa etti.

İncil’e göre, İsa’nın öğrencisi Pavlus, antik şehri Roma egemenliğindeyken ziyaret etti.(christianpost)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi