25 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa Kapıları Açtı

avrupa kapıları açtıAvrupa’daki sığınmacı krizinin büyümesi ve 3 yaşındaki Suriyeli Aylan’ın cansız bedeninin kıyıya vurmuş fotoğrafının dünya medyasında yer alması, kapılarını sığınmacılara açmak istemeyen bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geri adım attırdı.

Şu ana kadar en çok sığınmacı kabul eden Avrupa ülkeleri olan Almanya ve İsveç’ten sonra diğer bazı AB ülkeleri de krizin büyümesi ve sığınmacıların yaşadığı trajedinin daha çok gündeme gelmesi üzerine kabul edecekleri sığınmacı sayısını artırma kararı aldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, gelecek haftaya kadar 160 bin sığınmacının AB ülkeleri arasında eşit şekilde paylaşılması gerektiği çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, iki yıl içinde 24 bin sığınmacıya Fransa’nın kapılarını açacağını açıklarken, bir adım da Avrupa’daki göçmen krizine yönelik sessiz duruşuyla tepkileri üzerine çeken ve AB ülkelerinin “daha fazla göçmen almasının çözüm olmadığını” savunan İngiltere Başbakanı David Cameron’dan geldi. İngiltere, gelecek beş yılda Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki sığınmacı kamplarından 20 bin Suriyeliyi kabul edecek.

Avrupa’da en fazla sığınmacıyı kabul eden iki ülke ise şu ana kadar Almanya ve İsveç. Alman hükümeti, bu yıl ülkeye 800 bin mülteci ve göçmenin gelmesini bekliyor. Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise bir süre boyunca yılda 500 bin sığınmacıya kapılarını açabileceğini ifade etti.

Vatikan, iki sığınmacı aileye kapılarını açacak

Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un tüm Avrupa’daki Katoliklere, papazlara ve manastırlara, ülkelerindeki savaş ve yokluktan kaçmaya çalışan Suriyeli sığınmacılara kapılarını açma çağrısının ardından Polonya da 2 bin sığınmacıyı kabul edeceğini açıkladı.

Vatikan ise iki sığınmacı aileye kapılarını açacak. Vatikan kaynaklarına göre, Avrupa’da Katolik kiliselere ve papazlara bağlı 27 binden fazla bölge bulunuyor. Her bir bölgenin dört kişilik bir aileye kapılarını açması durumunda 108 binden fazla sığınmacının barınacak yeri oluyor.

Bulgaristan, 500 sığınmacıyı ülkesinde barındırabileceğini bildirdi. Danimarka ise Almanya’dan 100 sığınmacı kabul edebileceğini duyurdu.

İspanya, Avrupalı sığınmacılara kapılarını açacağını belirtti ancak İspanya’nın alacağı sığınmacı sayısı henüz belli değil.

Estonya’nın AB içişleri bakanlarının geçen ay üzerinde uzlaştığı, uluslararası korumaya ihtiyaç duyan çoğunluğu Suriyeli sığınmacıların AB ülkelerine dağıtılması planı kapsamında 200 sığınmacıya kapılarını açması gerekiyor.

Temmuz ayında sadece 50 Suriyelinin ülkeye alınmasına onay veren 323 bin nüfuslu İzlanda’nın yönetimi ise vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine ülkeye alınacak sığınmacı sayısının artırılmasını değerlendiriyor. İzlandalılar, hükümete 5 bin kişiye kapılarını açması çağrısında bulundu.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi