18 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa’ya 6.5 Milyon Değerinde Noel Çelengi İhracatı

Doğuş Bayramı yaklaşırken Antalya, Isparta ve Burdur’un dağlık ve ormanlık alanlarından toplanan bitkilerle yapılan çelenkler, Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu yıl çelenklerden 6.5 milyon dolar gelir sağlandığı belirtildi.

Antalya’da 1990’lı yılların ortalarında ilk olarak Alman bir kadın tarafından üretimi ve ihracatı gerçekleştirilen çelenklerin bu Noel ve yılbaşı için de hazırlıkları tamamlandı. Süs bitkileri sektörü tarafından, Isparta, Burdur ve Antalya’da dağlık ve ormanlık alanlarda toplanan çeşitli bitkilerden yapılan kapı, mezarlık, yemek masası gibi alanlarda kullanılan çelenkler yaklaşık 2 milyon adet üretildi.

Bitkiler, kent merkezinde atölyelerde ya da evlerin önünde kadınlar tarafından işleniyor hem de kadınlara gelir kaynağı oluyor.

Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Antalya’da bu yıl Avrupa ülkelerine gönderilmek üzere eylül ayından itibaren başlayan hazırlıklar kapsamında toplamda 2 milyona yakın çelenk üretildiğini ve sevkiyatının tamamlandığını açıkladı. Noel’in simgesi olan kırmızı rengin ve kozalağın bu çelenklerde çok önemli olduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, kutlamalar için kapılara asılan veya yemek masalarında kullanılan çelenklerin mersin, selvi yaprağı, okaliptus, dağ çileği, Amerikan sarmaşığı, ateş dikeni, fosfor, ay ışığı, kızılcık, çam kozalağı, Akseki kozalağı, süs narı gibi bitkilerle yapıldığını söyledi.

KUTSAL DEĞERE SAHİP

Bağdatlıoğlu, “Hristiyanlar için bu taçlar doğum günü, hasta ziyareti ve dini bayramlarda kutsal değere sahip. Birbirlerine hediye olarak verirler ve mutlaka evlerinin kapılarına asarlar. Noel akşamı yemek masalarının ortasına büyük mum yakılarak da kullanılır. Bu yeni ve bilinmeyen bir sektör. Geliştirilmesi, teşvik verilmesi gerekiyor. Çünkü bize göre önemi olmayan, mangal yakmada kullandığımız kozalağı katma değerle ciddi bir fiyatla Avrupa’ya satabiliyoruz” dedi.

Dağ ve ormanlık alandan toplanan bu bitkilerden oluşturulan çelenklerden 6.5 milyon dolar ihracat geliri sağlandığını belirten Bağdatlıoğlu, “Rakam küçük gibi görünse de sadece Burdur bölgesinde binlerce kişi ve özellikle kadınlar çalışıyor. Manisa, İzmir gibi illerden hatta dağlardan toplanıp hem ormanda seyreltilip atılacak ürünler değerlendiriliyor, hem de binlerce ev hanımına da iş imkanı sağlanıyor. Umut ediyoruz teşviklerle birlikte bu ürünlerin çeşitleri ve üretimi çok daha artarak istihdam oluşacak” diye konuştu.

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi