16 Nisan 2024 Salı

Avustralyalı Afrika’yı Ormanla Kaplıyor

Yoksulluğa ve açlığa karşı Avustralyalı bir ziraat mühendisi Afrika’yı yeşile boyuyor.

Afrika’nın en büyük problemlerinden biri çölleşme. Toprak içinde kök kalmadığı için kuruyup çölleşiyor. Son 50 yıl içerisinde 650 bin kilometrekare kıymetli toprak yok oldu.

Avustralyalı Tony Rinaudo adındaki doğa sever bir ziraat mühendisi, Die Welt Alman gazetesine verdiği ayrıntılı röportaj’da Nijer’de ve Etiyopya’da orman alanlarını geniletmesi ve kıymetli toprakları yeşillendirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rinaudo, 8 yaşlarındayken Avustralya’da bir tütün tarlası yapılması sırasında ağaçların köklerinden çıkarıldıklarına, kanguruların korkuyla kaçmasına ve balıkların ilaçlanma nedeniyle ölmesine tanık olduğunu anlattı. Daha sonra televizyonda Afrika’daki ve Hindistan’daki çocukların nasıl öldüğünü gördü ve kendi kendine  bir ‘sorun var’ diye düşünerek daha küçük bir çocukken derin bir inanca sahip olan Tony, Tanrı’ya “ Tanrım, büyüdüğümde beni dünyanı daha iyi bir hale getirmek için kullan” diye dua ettiğini söyledi.

Ziraat bölümünü okuyan Rinaudo, 17 yıl önce Afrika’ya gitti. 24 yaşındaki Rinaudo eşi ve 6 aylık oğluyla Batı Afrika’nın Sahel bölgesindeki dünyanın en yoksul olan ülkelerinden biri sayılan Nijer’a gitti.

Avustralyalı ziraat mühendisi Tony Rinaudo, Afrika’nın bir bölümünü yeşertmeyi başardı.Uzaydan bile Tony Rinaudo’nun Nijer ve Etiyopya’da yaptığı çalışmaları uydu görüntülerinden görmek mümkün. Daha önceleri çöl olan yerlerde şu anda ormanların var olduğu görülüyor. İmanlı biri olan Tony Rinaudo çöle karşı etkili ve basit bir yöntem geliştirerek bu topraklardaki bitki örtüsünü canlandırmayı başardı.

“Die Welt”  gazetesinin haberinde, Tony, çekingen biri ancak Etiyopya’nın güneyinde bulunan Humbo ormanlarını ziyaret ettiğinde bir çocuk gibi sevindiğini ve “Buraya ilk geldiğimde tek bir ağaç bile yoktu!” dediğini belirtti.

tony-rinaudo-wvAğaç Dikmek Yerine Kökleri Güçlendirmek

Eğitimi sırasında ona Afrika’daki yoksulluğa karşı ağaç ekilmesi gerektiği öğretilmişti. Ancak bu şekilde gerçekleştirilen çalışmaların başarıları düşük oluyordu. Ekilen ağaçların sadece çok küçük bir kısmı yeşeriyordu. Rinaudo Tanrı’yla çekişmeye başladı “Tüm yaptıklarım anlamsızsa beni neden buraya gönderdin?Artık bana gerçekten nasıl yardımcı olabileceğimi göster! “

Yolda giderken arabası kuma gömülünce inmek zorunda kalınca gözleri bir an çölün ortasında çıkan ağaç filizlerini görüyor. Dikkatlice etrafında bakınca her yerde kumun içinden çıkan küçük fidanlar görmeye başlıyor. Çölün altında kökler saklanıyor olmalıydı. Rinaudo “2 yıl boyunca bu yoldan geçip gitmiştim ve o güne kadar hiç fark etmedim” diyor. “Sonunda Tanrı dualarımı işitmişti ve gözerlerimi açmıştır” Böylece yeni kurak topraklarda tutunma şansı oldukça az olan yeni ağaçlar dikmek yerine, zaten hazırda kuru toprağın altında olan kökleri beslemeye ve korumaya karar verir.

Yeni taktiktini kullanmaya başladığında – yani ağaç dikmek yerine kökleri güçlendirmeye başladığında – ağaç bulunmayan Niger halkı tarafından alaya alınıyor. Afrikalı çiftçiler için yaptığı bu şey yararsızdı. Ona yardımcı olacak sadece 10 çiftçi bulabiliyor.

Ancak bu on çiftçi daha sonra gelen gelen kuraklık yıllarında kazançlı çıktılar. Ağaçların kökleri topraktaki nemi muhafaza etmiş ve erozyonu durdurmuştu. Yapraklar gölge sağlıyor ve keçileri doyuruyorlardı. Kesilen dallar ateş için kullanılıyordu. Bunu gören diğer çiftçiler de aynısını yapmaya başladılar. Bugün Nijer da 1 milyon fazla çiftçi ağaçlar arasında çiftçilik yapıyor.

Düşünceyi Değiştirmek Başarıya Götürüyor

Rinaudo’nun yöntemi uzun süre kabul görmedi. “World Vision” Rinaudo’nun yöntemini kabul eden ilk organizasyon olarak 2008 yılında çalışmaya başladığında Rinaudo’nun yöntemi başkaları tarafından da kabul edilmeye başlandı.

Rinaudo’nun yöntemi sadece Nijer’i değil, Etiyopya’yı da değiştirmeye başladı. 1984 de bir milyondan fazla insan açlık sebebiyle ölmüş ve yaşayabilmek için başka ülkelerden gelen gıda yardımlarına muhtaçtı. 2012’de ise gururlu çiftçiler ilk kez kendi mahsüllerini birleşik devletlere satabildi.

Artık çocuklar daha az hastalanıyor, daha az kavga ediliyor. Halk, “Ağaçlar herkesin tok olmasını sağlıyor” diyor. Çiftçiler artık Rinaudo’ya 17 yıl sonra “ Deli Beyaz Çiftçi “ demiyor, “Ağaçların Patronu” diye çağırıyorlar.(Zülal A.)

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi