28 Mart 2024 Perşembe

Aya Triada Kilisesi’ne kundaklama

ayia_triada2Kadıköy Bahariye Caddesi’nde bulunan Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nin kapısı 25 yaşında bir genç tarafından tiner dökülerek yakılmaya çalışıldı. Yangın çevredeki vatandaşlar tarafından söndürülürken, tekbir getiren kundakçıya vatandaşlar tepki gösterdi.

Bahariye Caddesi Nispetiye Sokak’taki Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nde 9 Haziran günü saat 20:30 sıralarında meydana gelen olayda, güvenlik kameralarından izlenen görüntülerde, şahsın elinde karton bir kutuyla kilisenin etrafında gezindikten sonra duvardan atlayarak içeriye girdiği ve kilisenin demir kapısına kutudan çıkardığı bidon içindeki tineri dökerek ateşe verdiği görülüyor.

Kilisenin kapısın alev almasından sonra yakındaki zabıta ve vatandaşların mücadahale ederek yangını söndürdüğü, genci de yakalayarak olay yerine gelen polis ekibine teslim ettiği öğrenildi. Polis merkezine yapılan kimlik tespitinde, kundakçı şahsın daha önceden sabıkası da olan M.Ş. (25) olduğu tespit edildi.

Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nin Tarihi

Kadıköy Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Caferağa Bahariye caddesi Nispetiye (Hacı Şükrü) Sokak No 17’de yer alır. 1902’de Patrik III. Yovakim ve Kadıköy Metropoliti Yermenos zamanında yapılmış olan kilisenin, bahçesinde Metropolit Yermanos gömülüdür. Yapının mimarları G.Zahariadis ve Belissarios Makropoulos’dur. Kilisenin adı Baba,Oğul ve Kutsal Ruh’a ithaf edildiği için Kutsal Üçlü’dür.

Etrafı demir parmaklıklı alçak bir duvar ile çevrili olan kilise, kapalı Yunan haçı planlıdır. Orta mekanın üzerini, dört sütun üzerine oturan yüksek kasnaklı bir kubbe örter. Kubbenin altındaki pencere sayısı 12 havariyi temsilen 12 adettir. Kubbeyi dört yandan yarım kubbe destekler.Düzgün kesme taştan inşaa edilen kilisenin köşelerinde yuvarlak kemerli çan kuleleri yer alır.Yapının kuzey ve güney cephelerinde görülen pencereler geometrik motiflidir.

Girişe sekiz basamakla ulaşılır.Dışa taşkın anıtsal giriş cephesi, yuvarlak geniş bir kemerin içinde yer alan kapı ve üzerindeki yuvarlak kemerli sütunlarla hareketlendirilmiş; kemerin üzerine de sivri bir alınlık oturtulmuştur. (SG)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi