19 Nisan 2024 Cuma

Azınlık Okulları 280 Öğrencisiyle Kapanmamaya Direniyor

Zapeion, Zografeion, Fener, Langa, Büyükada, Gökçeada… 7 okulun toplam mevcudu sadece 281. Rum cemaati vakıflarının desteğiyle eğitim hayatlarına devam eden okullar yıldan yıla azalıyor. 9 Eylül itibariyle yeni eğitim ve öğretim dönemi başladı. Rum toplumuna ait okullarda öğrenci sayısının azlığı bu okulları her yıl kapanma tehlikesiyle karşı karşıya getiriyor. 

Demografik anlamda sorun yaşan Rum toplumunun nüfusunun yüzde 60’ını 60-70 yaş üstü oluşturuyor.

Her yıl 5 ile 10 öğrencinin kaydedildiği okullarda, temel şart öğrencinin Rum Ortodoks olması. Bu şart 1968 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı uygulanan ve özel azınlık okulu statüsünde bulunan okullarda ana dilde (Yunanca) eğitim alan öğrenciler hem Türkçe ders kitapları hem de Yunanistan’dan gelen Yunanca ders kitaplarını kullanıyor.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir ödenek almayan okullar Rum cemaati vakıfları tarafından destekleniyor. 

1971’de getirilen yasal zorunluk nedeniyle bu okullarda görev yapan öğretmenler için haftalık 27 saat olarak verilen ders saati 1974’te eşitlendi ve haftalık 24 saat olarak belirlendi.

1973 yılında okullarda kontenjan açığı yaşanabilecek dersler için öğretmenlerin tayin edilebileceği kararı alındı. Mütekabiliyet esası çerçevesinde 16 öğretmen İstanbul ve Gökçeada’daki okullara gelirken 16 öğretmenin de Batı Trakya’ya gitmesi kararlaştırıldı. 

Dimitris Zotos

1997 yılından beri Özel Fener Rum Lisesi’nde görev yapan Dimitris Zotos; “Bazen buranın, bazen de Batı Trakya’nın daha fazla öğretmene ihtiyacı olabiliyor. Bu konularda daha esnek olmamız gerekiyor. Çünkü eğitim bu. Her iki ülkedeki okulların ihtiyaçları farklı olabiliyor. Mütekabiliyet de biraz esneklik istiyoruz” dedi ve ekledi: Bu anlattıklarımla beraber öğrenci sayımızın da azlığı nedeniyle birebir eğitime imkân veren bir durum söz konusu. Bu nedenle cemaatimizin velilerinin bizim okullarımızı tercih etmeleri için iyi bir neden olarak görüyorum. Sadece Fener Lisesi değil, Zapeion ve Zografeion liseleri eğitim hizmetini ciddi bir şekilde vermeye devam ediyor.

1964 yılı itibariyle tüm okullardaki öğrenci sayısının 1400 kadar azaldığının bilgisi de paylaşıldı. (independentturkish)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi