24 Nisan 2024 Çarşamba

Aziz Antuan Bazilikası’nda Düzenlenen Noel Bayramı’na Katılım Yoğundu

İstanbul Aziz Antuan Latin Katolik Bazilikası’nda, 24 Aralık Pazartesi günü ‘Noel Bayramı’ kutlandı. Sevinç ve coşkunun hakim olduğu görkemli törene katılım oldukça yoğundu.

Hristiyanlığın temel ve en önemli öğretilerinden biri olan Ezeli ve Ebedi Oğul’un yani İsa Mesih’in ‘Vücut Bulma’ gizemi, Aziz Antuan Bazilikası’nda 24 Aralık’ı 25 Aralık’a bağlayan gecede kutlandı.

Katılımın yoğun olduğu görkemli gece, Noel için hazırlanan koronun seslendirdiği ilahiler ile başladı.

İlahiler eşliğinde Ruhbanlar ve Altar hizmetlileri buhurdanlık ile cemaatin arasından geçerek, Kutsal Efkaristiya sofrasının hazırlandığı ve sunulduğu sunağa doğru ilerlediler.

Peder Iosif (Yusuf) Robu’nun yönettiği koro tarafından seslendirilen ilahilerden hemen sonra ise sunağın önünde ‘Takvim’ okundu. Takvim okuması ile Tanrı’nın dünyayı ve insanoğlunu yaratmasından, İsa Mesih’in doğuşuna kadar esenlik tarihi cemaate yeniden hatırlatıldı.

‘Kutsal Doğum Sahnesi’ ise; Aziz Yusuf, Aziz Bakire Meryem’i canlandıran kişiler ve bebek heykeli ile betimlendi. Peder Anton Bulai ise temsili bebeği alarak diğer Ruhbanların öpmesi için sunağa yerleştirdi.

Ayinin ilerleyen kısmında ise imanlı halktan görevlendirilmiş kişiler okudukları Tanrı sözleri ile günün içeriğindeki gizi hatırlattılar(Yeşaya 9:1-6, Titus 2:11-14). İmanlı halk tarafından yapılan okumaların hemen ardından Ruhbanlar, Tanrı Sözü’nün bildirildiği yere ilerleyerek Luka 2:1-14 kısımlarını okudu. Tanrı sözünün açıklanması, uygulanması ve doğuş gizi ile imanlı halkı isteklendirmek adına vaazı Peder Anton verdi.

Peder Anton, çam ağaçlarının devamlı olarak yeşil olarak kalmasını sonsuz hayatla bağdaştırdı ve üzerindeki süs toplarının ise Adem ve Havva’nın günahlarını çağrıştırdığını belirtti. Son olarak ‘Doğuş mucizesi’ ile Tanrı’nın insanların arasına gelerek sevgisini gösterdiğini ve tıpkı ağaçtaki ışık gibi karanlığı aydınlattığını vurguladı.

Kutsal Ayinin sonunda Peder Anton Bulai gelenlere iyi temennileri ve teşekkürlerini iletti ve temsili bebek İsa’yı alarak diğer Ruhbanlar eşliğinde, İncil’de geçen Mesih’in doğumu; çobanlar tarafından ziyaret edilmesi ve mecusiler tarafından onurlandırılması ile ilgili konuların, biblo ve heykeller aracılığıyla temsil edildiği bölüme ilerledi.

Burada okunan ilahilerin ardından bu görkemli gün sona erdi.(SAT-7 TÜRK)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi