29 Mart 2024 Cuma

Azize Barbara, İzmit’te Yapılan Ayinle Anıldı

4 Aralık Azize Barbara’yı anma günü sebebiyle “ilk azize” olarak kabul edilen Azize Barbara, öldürüldüğü düşünülen İzmit’te, düzenlenen ayinle anıldı.

Çağdaş Kocaeli’nin haberine göre, Şehitler Korusu’nda bulunan Santa Barbara Kulesi’nin altındaki mahzende toplanan Hristiyanlar, kulenin içinde mum yaktı ve Azize Barbara için dua etti.

Ekümenik Patrik I. Bartholomeos’un dualarıyla yapılan ayine Uluslararası Santa Barbara Kültür ve Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Berna Metingül, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Numan Gülşah, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Hacıhızır Mahalle Muhtarı Lütfi Bodur ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yapılan törenin ardından konuşan Patrik I. Bartholomeos, “Azizlere özel ilgi gösteriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki azizler ve ermişler yüce Tanrı’nın katına bizim dualarımızı götürüyorlar. Bizim temsilcilerimiz ve elçilerimiz oluyorlar. Onun için onlara müteşekkiriz ve her sene isim günlerini kutladığımız gün onlara hasret gösteriyoruz. Dualarımız daha kuvvetli oluyor. Bizim dualarımızı Tanrı’nın katına götürmelerini istiyoruz” dedi.

Azize Barbara’nın Hayat Hikayesi

Barbara’nin 3.yy.’da Mιsιr, Heliopolis’te veya Izmit’te doğduğu söylenir. Bayram günü 4 Aralιk’tιr. Zengin ve asil bir pagan olan babası Dioskoros, Barbara’yι evlenerek kendisinden ayrılmasın diye bir kuleye kapatιr. Yeni bir din olarak Hristiyanlığın doğuşunu duyan Barbara, doktor kιlιğιndaki bir rahibin kuleye girmesini sağlayarak vaftiz olur.

Bir gün babası yokken kuleye üçüncü bir pencere açtırır ve babası döndüğünde ona yeni inancını anlatarak ruhun üç pencereden ışık aldığını söyler. Bu duruma kιzan babası Barbara’yı yöneticilere teslim eder ve kızının başını kendi elleriyle keser. Ancak, eve dönerken başına yıldırım düşmesi sonucu ölür. Bu nedenle, Barbara topçu askerlerin koruyucu azizesi sayılır.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi