19 Nisan 2024 Cuma

Azize Barbara, İzmit’te Yapılan Ayinle Anıldı

Rum Ortodoks Kilisesi İstanbul Patriği Patrik I.Bartholomeos, 17 yıl aradan sonra geldiği İzmit’te Azize Barbara için düzenlenen ayini yönetti.

Hristiyanlığı seçtiği için imparatorun verdiği emirle İzmit’te babası Dioskorus tarafından 4 Aralık 235 tarihinde başı kesilerek öldürülen Azize Barbara, İstanbul Rum Ortodoks Kilisesi Patriği, Ekümenik Patrik I. Bartholomeos’un katıldığı ayinle bir kez daha anıldı.

KULE İÇİNDE TÖREN

Çok tanrılı dini kabul etmeyip Hristiyanlığı seçen ve bir kuleye hapsedilen Azize Barbara, İzmit Bağçeşme Şehitlik Korusu’nda öldürüldüğü yerde düzenlenen ayinle anıldı. Ayine İstanbul Yunanistan Başkonsolosu Galos Sekeris, Azize Barbara filminde rol alacak oyuncu Selin Irmak, Peder Amrosios, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, DSP İzmit İlçe Başkanı Hülya Yıldırım ve DSP’li yöneticiler ile İstanbul’dan gelen Hristiyan vatandaşlar katıldı.

Babası Dioskorus tarafından Hristiyanlığı seçtiği için başı kesilerek öldürülen Azize Barbara için dualar okundu, ilahiler söylendi ve mumlar yakıldı.

“SEVGİNİ HAKİM OLDUĞU GÜNLER GELECEK”

Ayinde bir konuşma yapan Ekümenik Patrik I. Bartholomeos, “Din büyüklerinin yaşadığı alanları ve Hristiyanlık tarihindeki önemli mekanları ziyaret etmek her zaman önemli bir görev olarak algılanmış ve yerine getirilmiştir. Örnek yaşamlarını daha iyi kavrayabilmek ve ilahi atmosferin sağlıklı olarak teneffüs edilmesini sağlayan bu ziyaretleri seleflerimiz gibi bizler de sürdürmekteyiz. Günlük tasalar ve koşturmacalardan uzaklaşarak, azizlerin yaşadıkları zorlukları hatırlayıp, bugünümüze şükretmekte, bizleri doğru yoldan ayırmak isteyen şeytanla mücadele gücü vermesi için yüce Tanrı’ya dua etmekteyiz. İyilik, doğruluk, barış ve en önemlisi sevginin dünyada hâkim olacağı güzel günler gelecektir” diye belirtti.

 DENİZCİLERİN VE MADENCİLERİN AZİZESİ

ÇEKÜL Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah dünyanın birçok yerinde Azize Barbara için ayinler yapıldığını belirterek, “Azize Barbara’nın burada öldürülüşünün 1782’nci yılında Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ve İstanbul’dan gelen değerli misafirlerimizle birlikte burada bir ayin gerçekleştirdik. Bugün dünyanın birçok yerinde bu anma töreni yapılıyor. En anlamlısı da buradaki tören oldu diye düşünüyorum. Bugün burada tek Tanrı inancını 1782 yıldır hüküm sürmesini sağlayan yerde bulunuyoruz. Azize Barbara Hristiyan inancına göre denizci ve madencilerin de azizesi olarak anılıyor” diye konuştu.

(SAT-7 TÜRK/ HABER: Ufuk BAGAN)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi