20 Nisan 2024 Cumartesi

Bahreyn’de Hristiyan Tarihine İlişkin İlk Kanıtlar Bulundu

Arkeologlar, Bahreyn’de Hristiyan geçmişine ışık tutacak ilk arkeolojik kanıtlar elde etti.

Ülkede Hristiyan topluluklarının bulunduğu öne sürülse de, bunu destekleyecek bir kanıta daha önce ulaşılmadı. 

Arkeologlar tarafından bulunan kalıntıların, Müslüman mezarlığına dönüştürülen bir manastır olduğu düşünülüyor.

Arkeologlar, ülkede keşfedilecek birçok Hristiyan yerleşiminin olduğuna inanıyor. Arapça manastır anlamına gelen ve geçmiş kayıtlarda Deyr adı verilen kasabanın isminden yola çıkılarak, çalışmalar yoğunlaştırıldı. 

İnsanların neden Hristiyanlığı reddettiği tam olarak bilinmese de İran ve Abu Dabi’ye ait adalarda da Hristiyan izlerine rastlandı.

Exeter Üniversitesi’nden Prof. Tim Insall, ‘‘Bahreyn’de Hristiyan izlerini gösteren kanıtları bulmak zor oldu. Çünkü Hristiyanlara ait yerleşim birimleri, o tarihlerden itibaren farklı amaçlar için kullanıldı. Günümüzde ise, modern yapılaşmanın altında kaldı. Bundan dolayı yaptığımız keşif oldukça değerli ve özel. Gelecekte Bahreyn’in Hristiyan geçmişine dair daha fazla kanıtlar elde edeceğimizi umuyoruz’’ dedi.

Aramice’nin Mezmur Pehlevicesi Olduğu Düşünülen Yazı Keşfedildi

Arkeolojik kalıntılar, geçen ay Muharrak Adası’nın kuzeyinde yer alan Samahij köyünde bulundu. 410 – 647 yılları arasında inci ticaretinin merkezlerinden biri olan Meshmahig Episkoposluğu ile beraber, 7. yüzyıldan kalma şarap kavanozları, cam kadehler ve çömlek kalıntıları bulundu. Şarap küplerinin birinde ise, Aramice’nin Mezmur Pehlevicesi olduğu düşünülen yazı keşfedildi. 

Kazılar sonucunda açığa çıkarılan 17m X 10 m ölçülerindeki binanın, manastır veya büyük bir evin parçası olduğuna inanılıyor.

Yapıda taş parçasına oyulmuş bir haç ve çömlek üzerine boyanmış başka bir haç bulundu. Binayı kullanan Hristiyanların, Nesturi cemaatinden olabileceği düşünülüyor.

Çalışmaya, Exeter Üniversitesi’nden Prof. Tim Insall, Dr. Rachel MacLeon ve Prof. Robert Carter ile Bahreyn Kültür ve Antik Eserler Kurumu’ndan Dr. Salman Almahari katıldı. Prof. Insall ve ekibi gelecek yıl kazıları tamamlamak için yeniden bölgeye dönmeyi umut ediyor. (exeter.ac.uk)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi