29 Mart 2024 Cuma

“Barışın gerçekleşmesi için ödenecek hiçbir bedel yüksek değildir.”

(SAT-7 TÜRK ÖZEL) Papa 2. Jean Paul tarafından 1986 yılında başlatılan Barış İçin Dua Günü’nün 30. Yıl etkinliğinde yine tüm inançların  ve Hristiyan mezheplerinin temsilcileri biraraya geldi. Etkinliğin bu yılki teması “Barışa Susamışlık” olarak belirlendi. Sent Antuan Kilisesi’nde İstanbul Latin Katolik Cemaati Ruhani Önderi Episkopos Mgr Ruben Tierrablanca Gonzalez’in ev sahipliği ve katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye Musevi Cemaati Önderi Hahambaşı Isak Haleva, Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hayat Nur Artıran, Ekümenik Patrik Bartholomeos’u temsilen Peder Dimitri Mayaoğlu, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ni temsilen Rahip Harutyun Damatyan, İstanbul Ankara ve İzmir Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Mor Filuksinos Yusuf Çetin, Süryani Katolik Cemaatini Temsilen Peder Orhan Çanlı, Türkiye Anglikan Kilisesi Ruhani Önderi Peder Engin Yıldırım ve  Türkiye Luteryen Kilisesi Önderi Pastör Ursula August katıldı. Etkinlikte katılımcılar kısa bir konuşmanın ardından barış için dua ederek, barış dileklerini simgeleyen mumları yaktılar.

Türkiye Musevi Cemaati Önderi Hahambaşı Isak Haleva, yaptığı konuşmada, “Barışa Susamışlık temasıyla yapılan bu etkinlik 30. yılını kutluyor. Her yıl katıldığım bu etkinlikten büyük bir feyiz alıyorum. Dilerim ki dinler arası, kültürlerarası diyalog genişleyerek sürsün. Barışın gerçekleşmesi için ödenecek hiçbir bedel yüksek değildir” dedi.

Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hayat Nur Artıran, yaptığı konuşmada Mevlana’dan örnekler vererek, “O, dostluğu destekler ve düşmanlığa karşı çıkar. Nerede dostluk varsa orada ben varım, nerede düşmanlık varsa ben orada yokum diyerek sevginin ve barışın destekçisi olduğunu göstermiştir.” dedi.

Patrik Bartholomeos’u temsilen konuşan Peder Dimitri Mayaoğlu, “Barış, günümüzde tüm siyasetçilerin dilinden düşmeyen arzulanan bir şey halini aldı. Hemen yanıbaşımızdaki Ortadoğu coğrafyası yanarken petrol fiyatlarını konuşmak veya yeni yerler fethetmek gibi düşüncelerin hiçbir dinde mazur görüleceğini düşünmüyoruz. Kilometrelerce ötede gerçekleşen katliamları basit bir haber olarak değil, insanlığımızdan kopan parçalar olarak görmeliyiz” dedi.

Türkiye Anglikan Kilisesi Ruhani Önderi Engin Yıldırım ise konuşmasında “Sokakta bir Suriyeli mülteciyi gördüğümüzde Suriye’de ne olup bittiğini anlayabiliyoruz. Oradaki sorun kapımızın önüne kadar gelmiştir. İroniktir ki en modern olduğumuzu düşündüğümüz bu zaman, çatışmaların da en yoğunlaştığı dönemdir”  dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan  İstanbul Latin Katolik Cemaati Ruhani Önderi Episkopos Mgr Ruben Tierrablanca Gonzalez kapanış konuşmasında, “İnsani duyguları ve onu destekleyen değerleri kaybeden bir dünyada yaşıyoruz. Birlik ve barış içindeki bir toplumda yaşamak istediğimiz için bu binanın en derin kısmındaki bu salonda toplandık. Burada barışın tohumunu ekmek istiyoruz. Bizler barışın ekim kısmındayız. Bizden sonrakiler ancak bu barış tohumunun büyüdüğünü görecekler” dedi.

Assisi’de toplanan Dünya dini liderleri de Barış Günü için yayınladıkları bildiride şunları açıkladılar: “Tanrı’ya dua ederken, dünyaya barış vermesini istedik. Barış için sürekli dua etmek gerektiğini biliyoruz, çünkü dua dünyayı korur ve onu aydınlatır. Tanrı’nın adı, barıştır. Tanrı’nın adını terörizmi, şiddeti ve savaşı haklı çıkarmak için kullanan kişi Tanrı’nın yolunda olamaz. Din adına savaş, dinin kendisine karşı bir savaştır. Bu yüzden sağlam bir kararlılıkla şiddet ve terörizmin, otantik dinin ruhuna karşıt olduğunu tekrar söylüyoruz.”  (Seyfi Genç/ SAT-7 TÜRK İstanbul)

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi