24 Nisan 2024 Çarşamba

Başbakan sorunları dinledi

Merkel

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu’nda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte Türkiye’deki dini cemaat temsilcilerini kabul etti.

Toplantıya, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Hahambaşı İsak Haleva, Mor Gabriel Manastarı Metropoliti Samuel Aktaş, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Türkiye Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Umut Şahin ve Ankara Müftüsü M.Hakkı Özer  katıldı. Yaklaşık bir buçuk  saat süren toplantıda, Ermeni Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Ermeni Patrikliği ve cemaatinin sorunlarını aktardı. Ateşyan, Patrikliğin tüzel kişilikten yoksun olduğunu ve buna bağlı olarak akar sahibi olamadığını ve gelir sorunları yaşadığını belirtti. Başepiskopos Aram Ateşyan, Patriklik makamının kiliselerin yönetim kurullarının çalışmalarına gerektiğinde müdahale edemediğini ve bazı durumlarda cemaatin kabullenemeyeceği sonuçların doğduğunu hatırlattı.

Ekümenik Patrik Bartholomeos Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını yeniden gündeme getirirken, görüşmede Mor Gabriel Manastırı arazilerinin durumu yaklaşık 40 dakika görüşülerek en uzun gündem maddesini oluşturdu. Protestan Kiliseleri’ni temsilen heyette bulunan Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Umut Şahin, çözüm süreci ve terör sorununun ülkemizden sonsuza dek uzaklaşması için kiliselerde yoğun olarak dua edildiğini belirterek, Protestanların sorunlarını dile getirdi.

SUSANNA GESKE’YE VATANDAŞLIK YOLU

Malatya Zirve Katliamı Davası’nın  çok önemli olduğuna değinen Şahin,  davada bir çok kamu görevlisinin yargılandığını belirterek  derin devletin temizlenmesi için çalışmalara devam edilmesini istedi. Malatya Katliamı’nda eşi Tilmann Geske’yi kaybeden Susanna Geske’nin Türk vatandaşlığı için yaptığı ilk başvurunun reddedildiğini, ikincisinin de reddedilmek üzere olduğunu hatırlatan Şahin’in bu sözleri üzerine Başbakan Erdoğan’ın not aldırarak ilgileneceğini söylediği öğrenildi. Zorunlu din dersi ve din adamı yetiştirememe gibi problemleri Protestan cemaatinin de yaşadığı kaydeden Şahin’in, ibadet yeri soru olduğunu da dile getirmesi üzerine Erdoğan’ın “Kaç kişisiniz?” diye sorduğu, 4.500 yanıtı üzerine “O kadar kalabalık mısınız?” diye sorduğu öğrenildi. Ayrımcılığa neden olduğu için kimliklerde din hanesinin kaldırılması gerektiğini belirten Şahin’e Ermeni Patriği Ateşyan cemaat üyelerinin belirlendiği başka resmi kayıt olmadığı için karşı çıktı.

Yahudi Hahambaşı İsak Haleva da basında çıkan Yahudi karşıtlığı haberlerini gündeme getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel‘in ise Şahin’e  Malatya davasını sorararak “Sonuçtan umutlu musunuz?” diye sorduğu öğrenildi.  (Seyfi Genç)

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi