24 Nisan 2024 Çarşamba

Batmanlılar Kilise İçin Tarihi Eser Statüsü İstiyor

Batman’ın Sason ilçesinin Gürgenli köyüne bağlı Topluca Mezrası sakinleri, yıllardır bakımını yaptıkları kilisenin yıkılmaması için Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden tarihi eser statüsüne alınmasını istedi.

Köy sakinlerinden Mahmut Çelik, Ermeniler’in eski yerleşim yerlerinden biri olan Topluca Mezrası’nda bulunan kilisenin yıkılmaması için yıllardır kendi imkanlarıyla bakım ve onarım yaptıklarını belirtti. Dedelerinin yaklaşık 100 yıldır ve kendisinin de 20 yıldır kilisenin bakımını yaptığını dile getiren Çelik, yüzlerce yıl önce yapılan ve Hristiyan Ermeniler’in ibadet yeri olarak kullandıkları kilisenin restore edilip, tarihi eser olarak tescil edilmesini istedi.
Tarihi kiliseyi yıllarca ambar olarak kullandıklarını ifade eden Çelik, “Hayvanlar için yemlerimizi, arpamızı, buğdaylarımızı koyduk. Genelde fuzuli eşyalarımızı koymak için ambar olarak kullandık. Artık onarılıp, bakımının yapılmasını istiyoruz.” dedi. Köylülerin sahip çıkmasıyla kilisenin yıkılmadan bugünlere geldiğini, onarım için köy olarak her türlü insangücü desteğini de vermeye hazır olduklarını belirtti.
Onarımı için herhangi bir destek verilmediğinini belirten köy sakinleri kilisenin her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Onarım yapılması için köy olarak desteklediklerini, restore edilerek, tarihi eser olarak korunmasını ve devletin onarmasını istediklerini belirttiler. Kiliseye yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçilerin geldiğini ve burada mum yakıp dua ettiklerini kaydetti.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı da, Sason ilçesinde eskiden Ermeni yerleşim yerleri olduğu için eski kilise ve manastırlara rastlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Aslanlı, “Daha öncede de İlçemizde bulunan Mereto dağının zirvesinde bulunan Meryem Ana kilisesi tescil edildi. Kilis bölgesine yakın dağda bulunan Komk Manastırı tescil edildi, şu anda İl Özel İdaresi İşbirliğiyle Kiliseye yol açılacak. Topluca Mezrası’ndaki kilise ile ilgili köye ekip gönderip tescil işlemlerini hemen başlatacağız.” diye konuştu.
Ermeni Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Aziz Dağcı, “Kilise ve yanındaki mezarlığın tescili için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 6. ve 7. Maddesine göre dernek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ettik. Bakanlığın Kilise ve çevresini sit alanı ilan ederek tescil ettirmesini ve akabinde de kiliseye onarım yapılıp korunmaya alınmasını bekliyoruz.” dedi. (BA)

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi