28 Mart 2024 Perşembe

“Bazı haklar bürokrasiyi zorlamadan alınmıyor”

Fotoğraf: Debora Baytekin
Fotoğraf: Debora Baytekin

Diyarbakır Protestan Kilisesi bünyesinde 12 yıldır gönüllü olarak ders ve vaaz  veren ABD vatandaşı Jerremiah Mattix, din adamı olarak çalışma izni alamadığı ve vizesi bittiği için ailesiyle birlikte yarın (19 Şubat 2013) ülkesine dönecek. Mattix, ABD’deki Türkiye Büyükelçiliği’de  din adamı vizesi almak için başvuracak. Mattix amacının Protestan din görevlilerinin Türkiye’de resmi kabulünü ve görünürlüğünü sağlamak olduğunu söyledi.

Diyarbakır Protestan Kilisesi Önderi Ahmet Güvener’in , SAT-7 TÜRK’e verdiği bilgilere göre, kilise bünyesinde 12 yıldır eğitmen ve vaiz olarak herhangi bir ücret almadan, gönüllü olarak hizmet eden Jerremiah Mattix’in din adamı statüsüyle oturma izni alması için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne başvurmalarıyla birlikte kendilerini tuhaf bir durum içinde bulduklarını söyledi. Güvener açıklamasında, “Antakya Protestan Kilisesi’nde benzer statüde hizmet eden Koreli bir vaizin din adamı statüsüyle oturma izni aldığını öğrendik. Biz de Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne başvurduk. Kilisemizden herhangi bir para almadığını, ABD’de kendi kilisesinden destek aldığını söyledik. Emniyet yetkilileri bu konuda rahatsızlık duymuş olmalı ki kilisemize 2 tane sivil polis gönderek Jerremiah Mattix’in kilisede vaaz verdiğini, dua ettiğini belirterek bunun kaçak çalışma olduğunu rapor etmişler.” dedi.

Telefonla ulaştığımız Jerremiah Mattix ise, “Biz çalışma izni için başvurduktan sonra Emniyet’ten gelen yazıda başvuru sonuçlanıncaya kadar herhangi bir yerde çalışmamam gerektiği, çalıştığımın tespiti halinde ceza verileceği, başvurunun yanacağı ve sınırdışı edileceğim konusunda tehditvari uyarılar vardı. Emniyet de illa ki “kaçak çalışma” olarak görmek istediği için 12 yıldır yaptığım şeyleri yaptığım halde bu yönde tutatnak tutmak için gelmişler. Diyarbakır Kilisesi’nde ayda bir kez vaaz veriyorum. Ne zaman olacağı da belirli olmuyor. Bunun tespiti ve raporun tutulması için özel bir çaba gösterildiği belli. Fakat ben Diyarbakır Kilisesi’nden herhangi bir ücret almadığım için “kaçak işçi” sayılmam mümkün değil.” dedi.

“NE OLUYORSA ANKARA’NIN KORİDORLARINDA OLUYOR”

Diyarbakır Protestan Kilisesi Önderi Ahmet Güvener de, Noel Bayramı’nda, Çalışma Bakanlığı’ndan bir müfettişin kiliseye geldiğini belirterek, “Müfettiş, kendilerine kaçak işçi çalıştıdığımıza dair ihbar geldiğini söyledi. Biz de durumu izah ettik. Herhangi bir para alışverişinin olmadığını, Jerremiah Mattix’in pazar günleri bir kaç saat haricinde doğru düzgün kilise binasında bile bulunmadığını anlattık. Müfettiş de bu durumuna İş Kanunu’na göre kaçak çalışma sayılmayacağını söyleyerek bu yönde tutatanak tutacağını söyledi. Fakat birkaç hafta sonra bize kaçak işçi cezası geldi. Bu durumun bir el tarafından yönlendirildiğini düşünüyoruz” dedi. Mattix de, Diyarbakır’daki resmi yetkililerle 12 yıl boyunca hiçbir sorunlarının olmadığını, herkesin kendisinin dini hizmet amacıyla kentte bulunduğunu bildiğini söyleyerek, “Ben 3 kere Türk vatandaşlığı için başvurdum. Burada Vali yardımcısıyla yaptığımız mülakatlar da olumlu geçti. Fakat her ne oluyorsa dosyamız Ankara’ya gittiğinde oluyor. Normalde 3 ayda sonuçlanması gereken başvurumuz, dosyamızın Ankara’da kaybolması nedeniyle 6 ayda sonuçlandı. Başvurumuzun neden reddedildiğine dair bir açıklama da yapılmadı.” Mattix, şuanda Türk vatandaşlığı için 3. kere başvurularının bulunduğunu fakat ikamet izni verilmemesi nedeniyle  5 yıl kesintisiz ikamet şartını yerine getiremeyecekleri için başvurunun düşeceğini söyledi.

TÜRKİYE’DE BAZI HAKLARI ZORLAMADAN ALMAK MÜMKÜN DEĞİL

Kendisinde kesilen cezayı yurtdışına çıkış yapacağı için sıkıntı çıkmamadı için ödediğni belirten Mattix,  kiliseye kesilen ceza için mahkemeye başvurulduğunu söyledi. Mattix, ortada haksız bir durum olduğunu ve  kilisenin bu  cezayı ödeyecek mali gücünün olmadığını ifade etti.  Mattix, şunları söyledi: “Ben bu duruma gelmemize seviniyorum çünkü Türkiye’de bazı hakları bürokrasiyi zorlamadan elde etmek mümkün değil. Varlığımızı kanıtlamak ve sağlam bir statü elde etmeye çalıştığınızda böyle olması beklenir. Çünkü bugüne kadar devletin bize karşı hele hele yabancılara karşı tutumu her zaman biraz muallak. Her zaman varla yok arasındasın. Durumun belirsiz olmasını istiyor ki istediği zaman senin fişini çeksin.  Senin bir garantin yok. Ben de “ben burdayım. Varım. Bu işi yapıyorum. Kilisenin izniyle , rızasıyla, talebiyle yapıyorum, korkmuyorum, bunu belgelemek ve  yasal statü istiyorum” dedğim anda bunlar oluyor. Katolik Rahipleri bu statüyü rahatlıkla alıyorlar. Çünkü onların arkasında devlet gibi görünen bir Vatikan var. Fakat biz Protestan kilise önderleri olarak öyle bir merkeze bağlı değiliz.  Fakat devlet istiyor ki biz başa bir devletin referansıyla burada olmamızı istiyor. Fakat bizim öyle olmamız mümkün değil. Biz bir anlamda yeni bir yol çizeceğiz. İnanıyorum ki elde edecğimiz sonuç benim gibi diğer yabancı kilise önderleri için çok iyi bir emsal olacak.

“GERİ DÖNÜŞ BİLETLERİMİZİ DE ALDIK.”

 Geri döneceğimizi düşünüyoruz. Hatta dönüş biletlerimizi de aldık. Çünkü evimiz burada, ailemiz burada, çocuğumuzun üçü burada doğdu. Haziranın ilk haftasında yine burada olup RAB dilerse yine kilisemizde hizmetimize devam edeceğiz fakat bu defa rabbin izniyle din adamı statüsünde olacak.”  (Seyfi Genç)

 

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi