29 Mart 2024 Cuma

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Şişli Bomonti’deki arazileri için açtığı iade davasını kazandı

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı, Şişli Bomonti’de kendilerine bağış yoluyla geçen ve dahamimarsinanbomonti sonra el konulan arazileri için açtığı iade davasını kazandı. Arazinin üzerinde, şu an Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kampüsü bulunuyor.

Söz konusu arazi, 1956 yılında, Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı’na bağışlandı. Vakıf, aynı yıl, İstanbul 13. Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla mirasçı olduğunu da belgeledi.

Hazine ise, 1970 yılında vasiyetnamenin iptali için İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, “Cemaat vakıflarının 1936 Beyannamesi’nde yer almayan taşınmazlar dışında başkaca bir taşınmaz iktisap edemeyecekleri, 1936 yılından sonra bu vakıflara taşınmaz bağışlanamayacağı, devredilemeyeceği ve vasiyet edilemeyeceği”  gerekçesiyle, mülkün vakfa  verilmesi kararını iptal etti.  Arazi, daha sonra yine mahkeme kararıyla TEKEL üzerine tescillenerek, 2000 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne devredildi. Arazinin üzerinde şu anda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kampüsü bulunuyor.

Zorlu hukuk mücadelesi

Vakıflar Kanunu’nda, azınlık vakıflarına ait mülklerin iadesini öngören değişikliğin yapılmasının ardından vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü, iade talebini reddetti. Ret kararının ardından vakıf, bu kez de konuyu yargıya taşıyarak, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, yaptığı incelemeler sonucunda,  Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arazinin iade edilmesi talebini reddeden kararını, “hukuka aykırı” bularak iptal etti.

Vakıf, bu mahkeme kararının ardından, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak arazinin kendilerine tescillenmesini istedi. VGM, 26 Ocak Pazartesi günü düzenlediği toplantıda, konuyu gündemine aldı. Genel Müdürlük, temyiz aşamasının sonuçlanmasının beklenmesine karar vererek, dosyanın tescil işlemini erteledi. VGM, hukuki sürecin tamamlanmasının ardından tescil konusunu yeniden gündemine alacak. Tescil işleminin ardından vakıf, arazi bedelinin kendilerine ödenmesini isteyecek.

Vakıflar Kanunu’nun geçici 11. maddesi ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin yönetmelik, Hazine’ye veya Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı olmayan taşınmazların bedelinin ödenmesini öngörüyor. Temyiz sürecinin sonunda, söz konusu arazi Süryani Vakfı adına tescillenirse, arazinin bedeli de vakıfa ödenecek.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi