25 Nisan 2024 Perşembe

Bitlis’de Yer Alan Tarihi Ermeni Kilisesi, Samanlık Olarak Kullanılıyor

Bitlis’in Değirmenaltı Köyü’nde yer alan ve yaklaşık olarak bin 400 yıllık bir tarihe sahip olan St. Anania Kilisesi şimdilerde samanlık olarak kullanılıyor.

1993 yılında Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen ve mimari açıdan anıt görünümüne sahip olan kilisenin çevresinde 15. yüzyıla ait işlenmiş anıtsal yapıtlar ve süslemeler bulunuyor.

Kilisede bulunan anıtsal yapıtların bir çoğu sağlamlığını korumaya devam ediyor fakat güney ve batı kısmında yer alan 9 anıtsal yapıt tahrip olmuş durumda.
Kilisenin yapılış sürecinin iki aşamadan oluştuğunu ve ilk aşamanın 6. veya 7. yüzyılda gerçekleştiği biliniyor. Anıtsal yapıtların üzerinde haç motifleri bulunurken, sonradan eklenen kapının yan tarafında yer alan taşların üzerindeki süslemeler de dikkat çekiyor.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Lisans mezunu ve Fotoğraf Sanatçısı Burhan Gündoğdu, köyde fotoğraf çekerken şans eseri St. Anania Kilisesi’ne denk geldiklerini aktardı. Bu kilisenin hem kültürel hem de turistik açıdan topluma kazandırılmasının altını çizen Gündoğdu, “Boş zamanlarımızda hobi olarak fotoğrafçılık yapıyoruz. Köyde yaşam ve doğa fotoğrafları çekerken, kiliseye denk geldik. St. Anania adındaki bu kilise Ermenilere ait çok eski bir yapı. Kiliseyi gezerken çok önemli tarihi güzelliklere denk geldik. Bu eserleri incelediğimizde, çok büyük boyutlarda anıt mezar taşlarına ve kitabelere rastladık” diye belirtti.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi