29 Mart 2024 Cuma

Boko Haram’ın Kaçırdığı Pastör Serbest Bırakıldı

Boko Haram militanları tarafından 7 ay önce kaçırılan Nijeryalı pastör, Pazar günü serbest bırakıldı.

Nijerya’nın kuzeydoğu Borno eyaletinden Ndagilaya İbrahim Umar adlı genç kadın ile beraber Living Faith Kilisesi pastörü Moses Oyeleke serbest bırakıldı. Tutsakların serbest bırakılması Devlet Güvenlik Servisi, Barış İnşası Hareketi ve Kalthum Barış Vakfı’nın yardımıyla gerçekleşti.

Oyeleke, 10 Nisan’da Maiduguri’den Chibok’a giderken Ulusal Gençlik Hizmeti’nden Abraham Amuta ile beraber kaçırıldı. Oyeleke, Pazartesi günü esir kaldığı günler hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

‘‘Bizi yakalayıp Yola’ya götürdüklerinde Chibok’a gidiyorduk. Yoldan saptılar ve bizi Sambisa’ya götürdüler. Sadece ben ve kardeşim, serbest bırakılmadık” dedi.

Serbest bırakılmasının ardından yeniden ailesini ve arkadaşlarını gördüğü için mutlu olduğunu söyleyen Oyeleke, tutsaklık boyunca inancını değiştirmesi yönünde baskı gördüğünü söyledi. 

Tüm sıkıntılara rağmen 7 ay boyunca esenliğini koruyabilen Oyeleke, ‘‘Din değiştirmem için birçok defa benimle konuşmaya geldiler. Bildiğiniz gibi, bilgece konuşursanız insanlarla kavga etmeden ilişki kurabilirsiniz. Benimle konuşmaya geldiklerinde, sözlerime dikkat ettim. Sorun yaratabilecek sorular sorduklarında, onlara bilmediğimi söyledim. Böylece onların rahatsız olabileceği sözler söylemedim’’ dedi.

Oyeleke’nin kaçırılmasından 1 ay sonra militanların ailesi ve pastörüyle fidye istemek için temasa geçtiği öğrenildi.

Kaçırılma olaylarının yaygın olduğu Nijerya’da 2013 yılından itibaren Boko Haram isyancıları tarafından 1000’den fazla çocuk kaçırıldı. Oyeleke’nin serbest bırakılması, 6 Hristiyan kız çocuğunun ve Kakav Daji köyündeki Engravers Koleji’nden silah zoruyla kaçırılan 2 personelin serbest bırakılmasından haftalar sonra gerçekleşti.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi