29 Mart 2024 Cuma

Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı Kutlandı

29 Haziran’da Hristiyanlığın temellerini atmış olan İsa Mesih’in elçileri Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı’nı kutlanıyor. Batı ve Doğu Kiliseleri’nde Aziz Petrus ve Aziz Pavlus en saygın elçiler olarak anılıyor. İncil’i tamamlayan kişiler olarak da görülen Aziz Petrus ve Aziz Pavlus, Hristiyanlığın temellerini atarak, çok şey kazandırdı. Tanrı’nın sözünü insanlara yaydıkları için M.S. 64-67 yılları arasında Roma’da idam edildiler. Tarih bilimciler elçilerin ölüm tarihi konusunda kesin bir bilgiye sahip değiller ancak, Petrus ters haç üzerine gerilirken, Pavlus ise roma vatandaşları gibi kafası kesilerek öldürüldü.

Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’u anma bayramı, Roma Kilisesi tarafından 258 yılında mezarların defnedilmesi anısına kutlanmaya başlandı. Aziz Petrus’un mezarı Vatikan’a, Pavlus’un mezarı ise Via Ostiensis mezarlığına taşındı. Aziz Petrus ve Aziz Pavlus hayatları boyunca insanlara Tanrı’nın sözünü anlatmak için uğraştı. Günümüzde Hristiyanlar, elçilerin ölümünü bir kurtuluş olarak ele alıyor ve sonsuz yaşama kavuştuklarına inanıyor.

Geçtiğimiz hafta ise, Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Aziz Petrus ve Pavlus Kilisesi’nde kutlandı. Ayini İstanbul Latin Katolik Kilisesi Episkoposu Ruben Tierrablanca Gonzalez yönetti.

Çok kültürlü yapısıyla farklı inançları bir arada barındıran Hatay’da da her yıl St. Pierre’de kutlanan Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı etkinlikleri kapsamında mistik müzik programı gerçekleştirildi. Hatay Valisi Ercan Topaca’da Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayımladı. Topaca, mesajında, Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı’nın, dünyada eşine az rastlanır derinlikte bir hoşgörüye sahip olan Hatay’da yaşayan Hristiyanlara mutluluk getirmesini diledi.

Hatay’da yaşayan Hristiyan vatandaşlar ise Sen Piyer Aziz Petrus ve AzizPavlus Bayramı kapsamında gerçekleştirilen ayinle hacı oldu. Sen Piyer Kilisesi içindeki kutsal sudan alıp içen vatandaşlar, daha sonra kilise duvarlarına mum yakarak dilekde bulundu. Kilise bahçesinde düzenlenen ayine, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Paul Fitzpatrick Russell, Türkiye Ermeni Katolik Baş Episkoposu Levan Zekiyan, Anadolu Havarisel Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti ile çok sayıda din adamı katıldı.

Aziz Petrus ve Pavlus Kimdir?

İsa Mesih’in ilk havarilerinden olup Beyt Sayda kasabasında yaşayan bir balıkçıdır. Asıl adı Simon’dur. Geçimini balıkçılıkla Aziz Petrus, kardeşi ile Galile denizine yani Lut Gölü’ne ağ atarken onları izleyen İsa Mesih’in kendilerine balık avlama işini bırakmalarını ve ardından gelmelerini söylemiştir.

İsa Mesih Petrus’u ilk gördüğünde “Sen Yuhanna oğlu Simon’sun ve Kifas olarak çağrılacaksın” der. Kifas ve Petrus aynı isimler olup ikisi de kaya anlamındadır. Aziz Petrus İsa’dan hiç ayrılmadı ve İsa’nın yakalanıp çarmıha gerilmesine kadar hep yanında kaldı.

Baş kahinin avlusunda Yahudilerden korkması nedeniyle üç kez İsa Mesih’i inkar etmek zorunda kaldı. İsa Mesih’in dirilişinden ve Kutsal Ruh’un inişinden sonra İsrail’de ve Antakya’da İsa’nın öğretisini yaydı. Onu kilisenin “kaya”sı temeli olarak tayin etmiş ve ona göklerin krallığının anahtarını vermiştir. Bu nedenle ikonalarda hep elinde bir anahtarla resmedilmiştir.

Aziz Pavlus, asıl adı Saul olan Pavlus. Tarsus’ta doğmuş bir Yahudi asıllı bir Roma vatandaşıdır. Bir ferisi olup ilk Hıristiyanlara eziyet edip öldürmüştü. Şam’daki inananları yakalayıp Kudüs’e getirmek görevini Başkahinden alıp Şam’a giderken gökten gelen bir nur etrafında parlamış ve yere düşmüştür. Bir ses “Saul neden bana eziyet ediyorsun?”dediğinde “Ya Rab sen kimsin? sorusuyla yanıt vermiştir. Ses ona “Ben eziyet ettiğin İsa’yım. Kalk şehre gir ve ne yapman gerektiği sana söylenecektir.” demiştir.

Saul yerden kalktı ve kör olduğunu anladı. Onu Şam’da Yahuda’nın evine götürdüler.

Üç gün kör, susuz ve aç kaldı ve hep dua etti. Şam’da Hananniya adlı bir inanan vardı. İsa Mesih ona kalkıp Yahuda’nın evine gitmesini ve Saul için dua etmesini söyledi. Hannani’ya o eve gitti ve Saul’un üzerine elini koydu. Böylece gözleri gören Saul kalkıp vaftiz oldu. Havralarda İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğunu söylemeye başladı. Sau,l İsa Mesih’in ismini milletlere, krallara ve İsrail oğullarına tanıklık etmeye çağrılan bir aracıydı. Roma İmparatoru Neron tarafından başı kesilerek öldürüldü.(BA /Olga Daşcinscaia)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi