20 Nisan 2024 Cumartesi

Büyük Ortodoks Konseyi Eksik Toplandı

Fener Rum Patrikhanesi’nin yaklaşık 55 yıldır hazırlandığı Büyük Pan Ortodoks Konseyi Yunanistan’ın Girit Adası’nda başlarken, başta Rusya olmak üzere bazı kiliseler toplantıya katılmadı. Toplantı, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un başkanlığında 27 Haziran’a kadar sürecek.

Ortodoks dünyasının sorunlarının ve dini meselelerinin ele alınacağı toplantının 14 Ortodoks Patrikhane’nin ve Otosefal’in liderlerin ve din adamlarının katılımıyla gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak Rusya, Gürcistan, Bulgaristan ve Antakya kiliseleri toplantıya katılmadı. Sırbistan Kilisesi ise başta toplantıya katılmayacağını açıklasa da daha sonra bu karardan vazgeçti.

Moskova ve tüm Rusya Patriği Patrik Kirill, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, konseyin daha fazla hazırlanmaya ihtiyacı olduğunu belirterek katılamayacağını bildirdi. Toplantıya katılmama kararı alırken, bir kilisenin dahi katılmamasıyla toplantının meşru sayılmayacağı söylendi.

Pazar günü Roma’da Aziz Petrus Meydanı’nda konuşma yapan Papa Françesko ise, Girit’teki tüm Ortodos liderleri için dua etti ve birlik olmaya davet etti.

Yerel basına açıklama yapan Fener Rum Patriği Patrik Bartholomeos, “Bu Kutsal ve Büyük Ortodoks Konseyi birlik olmanın mesajını taşıyor. Günümüzde yaşadığımız çıkmazlardan kurtulmamız için yardım edecek.” dedi.

Toplantıda, Ortodoks Diasporası’nın sorunları, oruç, evlilik, diğer kiliselerle olan ilişkileri, teknoloji ve bilimin Ortodoks dünyasına etkileri gibi konuların tartışılacağı toplantı sonunda kilise liderleri tarafından ortak bir bildirinin yayımlanması bekleniyor.(BA)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi