23 Nisan 2024 Salı

Büyükelçi Kenan Gürsoy’dan Vatikan’a Mevlevi ayiniyle veda

TURK SEMAZENLER, LUBNANLILARI HAYRAN BIRAKTIUluslararası Mevlana Vakfı, Vatikan Sarayı Cancelleria’da Mevlevi Ayini gerçekleştirdi. Cancelleria Sarayı, dün akşam tarihinde üçüncü kez sema mukabelesine ev sahipliği yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği’nin düzenlediği etkinlikte, Mevlana Celaleddin Rumi’nin 22. kuşaktan torunu Makam Çelebisi Faruk Hemdem Çelebi öncülüğündeki semazenler, Mevlana’nın öğretisinin sembolik ifadesi Mevlevi Sema Ayini’ni gerçekleştirdi.

Semazenlerin gösterisine yoğun ilgi gösterildi. Çok sayıda konuğun oturacak yer dahi bulamadığı etkinliğe Vatikan nezdinde üst düzey katılım oldu. Gösteriyi, Vatikan’ın Doğu Dünyası Katolik Kiliseler Bakanı Kardinal Leonardo Sandri de izledi.

Milano ve Roma’daki gösterilerinin ardından Uluslararası Mevlana Vakfı, İtalya’daki son gösterisini yarın yine başkentte, Roma’nın köklü eğitim kurumlarından Sapienza Üniversitesi’nde yapacak.

Vatikan’a ait aynı sarayda, Mevlana Celaleddin Rumi’yi doğumunun 800. yılında anmak için 2007 ile 2010 yıllarında Sema gösterisi yapılmıştı.

Büyükelçi Gürsoy’dan veda

Sema gösterisinin sunulduğu gecenin ev sahibi Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy da Mevlana’nın felsefesi ve Sema gösterisi hakkında bilgi verdi, ardından veda konuşması yaptı.

Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 yılında çıkardığı büyükelçiler kararnamesinde bakanlık dışından atanan büyükelçi olmasıyla dikkati çeken Gürsoy, bugünkü Mevlevi Ayini’nin, 5 yıla yakın sürdürdüğü görevinin son kültürel etkinliği olduğunu belirtti. Konuklarının, dervişlerin bu törenine katılmasından onur duyduğunu aktaran büyükelçi, kendisine gösterilen işbirliği ve karşılıklı saygıdan ötürü teşekkür etti. Mevlevi Ayini’nin ardından Büyükelçi Kenan Gürsoy ve eşi Belkıs Gürsoy, resepsiyon düzenleyerek, Roma’da edindikleri dostlarına ve tanıdıklarına veda etti. Kenan Gürsoy’un yerine atanan Mehmet Paçacı’nın ekim ayında yeni görevine başlaması bekleniyor.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi