25 Nisan 2024 Perşembe

Büyük Oruç Başlıyor

İsa Mesih’in çarmıha gerildikten ve 3 gün sonra ölümden dirilmesiyle kutlanan Paskalya Bayramı, bu sene Katolik, Ortodoks ve Protestan Kiliseleri’nde 16 Nisan günü kutlanacak. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı ise, Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

Paskalya Bayramı öncesinde Katolik ve Ortodoks topluluklarının 40 günlük bir oruç dönemi vardır. 40 günlük oruç, İsa Mesih’in hizmetine başlamadan önce çölde dua ve oruçla geçirdiği 40 günü hatırlamak için tutulur.

Katolik Kiliselerinde Paskalya öncesi tutulan Büyük Oruç Devresi, Kül Çarşambası olarak adlandırılan Paskalya Bayramı’ndan 40 gün önceki çarşamba günü başlar. Bu yıl ise Kül Çarşambası 1 Mart’a denk geliyor.

Ortodoks Kiliseleri’nde ise, Paskalya’dan 49 önce başlayan orucun son 10 gününde, İsa Mesih’in ölümünün yası tutulur ve bu oruç döneminde et ve et mamülleri tüketilmez. Katolik Kilisesi’nde sadece Çarşamba ve Cuma günleri et yenmez.

Papa Françesko’dan Oruç Dönemi Mesajı

Bu özel dönem için Tüm Katolik Kiliselerin ruhani önderi Papa Françesko, oruç devresi öncesinde bir mesaj yayınladı.

Yayınladığı mesajına, “Söz Tanrı’dan bir armağandır. Karşındaki insan, Tanrı’dan bir armağandır.” diyerek başlayan Papa Françesko, Oruç Dönemi’nin, muhtaç olan herkese kapıyı açmak ve Mesih’in yüzünü görmek için uygun zaman olduğunu, her birimizin İsa Mesih’in yolunda karşılaştığımızı vurguladı. Karşılaşılaşılan her yaşamın,  bir armağan ve kabul edilen bir hazine, saygı ve sevgi olduğunu betimleyerek Tanrı Sözü’nün, bize yardım ettiğini ve hayatı kabul etmek ve her şeyden çok da muhtaç olanları sevmek için gözlerimizi açtığını niteledi. Tanrı Sözü’nün canlı, insan yüreğinin tövbe etmesini sağlayan ve kişiyi yeniden Tanrı’ya yönelten bir güce sahip olduğunu belirtti.

Papa Françesko, mesajını, “Oruç Dönemi; Sözü’nde, Kutsal Sırları’nda ve komşumuzda yaşayan Mesih ile karşılaşarak yenileneceğimiz lütuf dönemidir. Kırk gün boyunca çölde denenmeleri yenmiş olan Rab, izleyeceğimiz yolu bize gösteriyor.  Kutsal Ruh, tövbe için gerçek yolu hazırlayıp, Tanrı Sözü armağanını tekrar kavramamız, kör eden günahtan arınmamız ve muhtaç olan kardeşlerimizde bulunan Mesih İsa’ya hizmet etmemiz için bize yol gösteriyor.  Tüm imanlıların, bu ruhsal yenilenmeyi ifade etmek için onlara cesur olmalarını söylerken dünyanın çeşitli bölgelerindeki kilise kurumlarının Oruç Dönemi Faaliyetlerine katılmak yoluyla tek bir insanlık ailesinin büyümesi için bir araya gelmesini destekliyorum. Her birimiz bir diğeri için dua etsin, ve böylece Mesih’in tanıdığımız zaferi, kapılarımızı zayıf ve yoksul olanlara açsın.  Sonunda Paskalya sevincinin doluluğunda yaşayabilelim ve buna tanıklık edelim” diyerek bitirdi.

İstanbul’da Latin Katolik Kilisesi Episkoposu Mons. Ruben Tierrablanca’nın yöneteceği “Kül Çarşambası” ayini saat 19:00’da Saint Esprit Katedrali’nde, İzmir’de Saint John Katedrali’nde İzmir Episkoposu Mons. Lorenzo Piretto’nu yöneteceği ayinle kutlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi