28 Mart 2024 Perşembe

Çakırkaya Manastırı için restorasyon çalışması başlatıldı

Tarihi Çakırkaya Manastırı turizme kazandırılmayı bekliyorGümüşhane’nin Şiran ilçesindeki 15. yüzyılda kayaların oyulmasıyla yapılan ve büyük bölümü tahrip edilen Çakırkaya Manastırı’nın restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çakırkaya Manastırı ile Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi’ndeki dört kilisenin restorasyon projesi için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (DOKA) başvuruda bulunduklarını anlattı.

Yalçın, bu kapsamda restorasyon, restitüsyon ve rölöve projelerinin yapımı için gerekli ödeneğin sağlandığını ifade ederek, “Yapılan projeler Trabzon Kültür Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu’na sunuldu. Sunulan bu 5 taşınmaz kültür varlığının restorasyon projeleri onaylandı. Çakırkaya Manastırı’nın restorasyonunun yapılabilmesi için gerekli olan ödenek miktarı Kültür ve Turizm Bakanlığından talep edildi” diye konuştu.

Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak ise ilçenin tarihi değeri olan Çakırkaya Manastırı’ının aslına uygun olarak restore edilmesi ve turizme kazandırılması için Kültür Bakanlığı ile çeşitli yazışmalar yapıldığını anlattı.

Çakırkaya Manastırı’nın tabiat doğal parkı olan Tomara Şelalesi yol güzergahında olduğunu belirten Altıparmak, bu şelaleyi ziyaret eden turistlerin Çakırkaya Manastırı’nı da gezdiğini kaydetti.

Manastırın büyük bölümünün tahrip edildiğini gören turistlerin bu duruma üzüldüğünü dile getiren Altıparmak, “Bölgemizin en önemli tarihi değerlerinden olan, kayalar oyularak yapılan bu manastırın mutlaka restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor. Girişimlerimiz sürecek, bu tarihi değeri korumak ve aslına uygun bir şekilde turizme kazandırmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

 

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi