19 Mart 2024 Salı

Canlı türleri çok hızlı yok oluyor

Amerikalı bilim adamları, Dünya’nın yeni bir “soyların tükenişi” evresine girdiği uyarısında bulundu. 

nesli tükenenler

ABD’nin önde gelen Stanford, Princeton ve Berkeley üniversitelerinden araştırmacılar, omurgalıların normaldekinden 114 kez daha hızlı yok olduğunu öne sürdü.

“Science Advances” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 1900 yılından bu yana 400’den fazla omurgalı türü yok oldu. Bu tür bir tükenişin, 100 yıl değil, 10 bin yıllık bir süreçte görülmesi gerekiyor.

Araştırmayı yöneten Gerardo Ceballos, “Dünya, altıncı büyük soyların tükenişi evresine giriyor. 65 milyon yıl önce böyle bir evrede dinozorlar yeryüzünden silinmişti. Eğer harekete geçmez, önlem almazsak, insan soyu da yok olup gidenler arasında yer alacak” ifadesini kullandı.

İklim değişikliği, çevre kirliliği, ormanların yok edilmesi ve hayvanların ticari amaçla öldürülmesinin süreci hızlandırdığına dikkati çeken Ceballos, biyoçeşitliliği ve insanın geleceğini kurtarmak için acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı.

 “Üzerine bindiğimiz dalı kesiyoruz”

Stanford Üniversitesinden Prof. Dr. Paul Ehrlich da “Hızla yaşadığımız dünyayı yok ediyoruz. Aslında üzerine bindiğimiz dalı kesiyoruz” şeklinde uyarıda bulundu.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), her yıl en az 50 türün neslinin tükenmesi riskiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. IUCN,  tüm amfibilerin (hem suda hem de karada yaşayabilen hayvanlar) yüzde 41’inin, tüm memelilerin de yüzde 25’inin risk altında olduğunu belirtti. Halihazırda soyu tükenme tehlikesi en fazla olan canlı, Madagascar’da yaşayan lemurlar.

Bitkilerin arılar tarafından döllenmesinin de gelecek 30 yıl içinde sona erebileceği ifade ediliyor.

Geçen yıl Kuzey Carolina’daki Duke Üniversitesinden biyolog Stuart Pimm, dünyanın altıncı soyların tükenişi evresine girdiğini ileri sürmüştü. Pimm, Stanford, Princeton ve Berkeley bilim adamlarından farklı olarak halihazırdaki neslin tükenmesi oranını bin kez daha hızlı olarak tahmin etmişti.

Araştırmacılar, omurgalıların neslinin tükenmesi oranlarını fosilleri inceleyerek hesaplıyor.

Daha önceki soyların tükenmesi evreleri

Bilim adamları tarafından “yaşam krizi”  olarak da adlandırılan “soyların tükenişi” evresi, Dünya genelinde yaşayan canlı sayısının hızla azalması olarak tanımlanıyor.

Yaklaşık 4,54 milyar yaşında olduğu hesaplanan Dünya’da ilk yaşamın 3,5 milyar yıl önce ortaya çıktığı tahmin ediliyor. İlk “soyların tükenişi” evresinin, 540 milyon yıl önce yaşandığı sanılıyor. Yaşam krizi evrelerinde, yeryüzündeki canlıların yüzde 50’sinden fazlası kısa sürede yok oluyor. Beşinci evre, 65 milyon yıl önce meydana gelmiş ve dinozorların yeryüzünden silinmesine yol açmıştı. Bilim dünyası, dinozorların neden ve nasıl yok olduğunu hala çözemedi. (AA)

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi