29 Mart 2024 Cuma

Çarmıha Gerilme Cezasının Muhtemel İkinci Arkeolojik Kanıtı

İtalyan antropologlar, Romalıların çarmıha germe cezası uyguladığına dair ikinci arkeolojik kanıtın bulunduğunu savunuyor. Arkeoloji dünyasında Hristiyan inancına göre İsa Mesih gibi çarmıha gerildiği anlaşılan ilk kalıntı Yeruşalim’deki kazılarda bulunmuştu.

Çarmıha Gerilme Cezasını Kesin Olarak Kanıtlayan Tek Arkeolojik Bulgu Var

Hristiyan devrinin başlangıcında Roma egemenliğindeki Yeruşalim’de yaşandığı savunulan vakada İsa Mesih’e benzer şekilde çarmıha gerilerek öldürülen insanlara dair tarihi kayıtlar vardı. İncil’de anlatılan İsa Mesih’in idamı için kullanılan yöntemin Roma döneminde suçlulara ve kölelere uygulanan cezalandırma yöntemi olduğu kesindi. Ama 20. yüzyılın ortalarına kadar bunu kanıtlayan tek arkeolojik bulgu dahi yoktu.

İlk arkeolojik kanıt 1968 yılında bulundu. Söz konusu kanıt, Yeruşalim’in Giv’at HaMivtar yakınlarındaki İkinci Tapınak’taki Yahudi Mezarlığı’nda M.Ö. 2. yüzyıldan, M.S. 2. yüzyıla kadar uzanan zaman dilimine ait kalıntıların keşfedildiği alandan çıkarıldı.

Yunan arkeolog Vassilios Tzaferis başkanlığında Yeruşalim’deki Roma dönemi mezarlarının bulunduğu alandaki arkeoloji kazılarında, 1968 yılında, mezarlardan birinden topuk kemiğinde 18 santimetre uzunluğunda çivi bulunan iskelet kalıntısı çıkarıldı. Adının Yehohana olduğu tahmin edilen mezardaki talihsiz adamın topuk kemiğindeki çivi onun çarmıhta can verdiğini gösteriyordu. Üstelik adamın tırnakları arasında zeytin ağacı kıymıkları da bulunmuştu. Bu tahta parçasının adamın ölmesine yol açan tahta haçın parçası olduğu tahmin ediliyordu.

İkinci Arkeolojik Kanıt Venedik’te Bulunmuş Olabilir

Arkeolojikhaber’in İtalyan Estense Gazetesi, The Live Science ve Arkeolojik ve Antropolojik Bilimler Dergisi’nden derlediği bilgilere göre; 2007 yılında, Po Vadisi içinde Venedik’in 40 kilometre güneybatısındaki Gavello’da boru hattı döşemek için yapılan inşaat kazıları sırasında iskelet kalıntılarına rastlandı. Arkeologlar alanda arkeolojik kazı başlattı. Kazılarda çok sayıda iskelet ve tarihi eser keşfedildi. Buluntular içinde biri konumuz açısından önem arz ediyordu.

Yaklaşık 2000 yıl önce Kuzey İtalya’ya gömülen bir adamın bulunan tek topuk kemiğinde delik vardı. Deliğin çarmıh izi olup olmadığı tartışmaya açıktı. Çünkü diğer topuk kemiği bulunamamıştı ve el kemiklerinde de çivi izi olabileceğine dair bulgu yoktu.

2007’de Venedik yakınlarında bulunan iskelet kalıntıları üzerine yapılan yeni bilimsel çalışma, topuk kemikleri üzerinde ayaklarının çivilenmiş olma ihtimalini güçlendiren lezyon ve iyileşmemiş kırık olduğuna dikkat çekiyor. Arkeolojik ve Antropolojik Bilimler Dergisi’nde (journal Archaeological and Anthropological Sciences) 12 Nisan’da Emanuela Gualdi, Ursula Thun Hohenstein, Nicoletta Onisto ve David Caramelli imzaları ile İtalya’da Roma devrindeki topuk travmasına dair multidisipliner çalışma: Muhtemel çarmıha gerilme durumu mu? (A multidisciplinary study of calcaneal trauma in Roman Italy: a possible case of crucifixion?) başlıklı makalede yer alan bilgilere göre; kemiklerinde delikler tespit edilen adam tahta haça çivilendiği için hayatını kaybetmiş olabilir.

Eğer araştırmacıların tahminleri doğru ise bu çarmıha gerilme cezasının ikinci arkeolojik kanıtı olacak.

Araştırmacılar büyük olasılıkla çarmıh ama şüpheli yaklaşılması gereken belirsizlikler de var diyor

İtalya’daki Ferrara ve Floransa üniversitelerine mensup araştırmacılar, kemik analizlerinden elde edilen bulguların adamın çarmıhta ölmüş olma olasılığını artırdığını fakat diğer kemiklerin yeterli araştırmaya izin vermeyecek kötü durumda ve diğer topuk kemiğinin eksik olmasından dolayı kesin budur diyemeyeceklerini ifade ediyorlar. Araştırmacılar yine de tek bir topuk kemiğindeki çivi izinin adamın çarmıha gerildiğinin delili olabileceğinde ısrarlılar. Araştırmacılar ayrıca, eğer adam çarmıhta ölmüş ise vücudun Kutsal Kitap’ta tarif edildiği şekilde çarmıha gerilmediğini, muhtemelen farklı şekilde çarmıha çivilendiğini savunuyorlar. Topuk kemiğindeki iyileşmemiş kırık izi, iki ayağından ayrı ayrı değil, bir ayağın diğer ayağın üstüne gelecek şekilde çivilenmiş olduğunu gösteriyor olabilir. El kemikleri kalıntılarında çizi izi tespit edilememiş olması da ellerinin doğrudan haçın ana gövdesine tutturulmuş yatay tahta parçasına iple bağlanma olasılığına yorumlanıyor.

Kemiklerin Sahibinin Suçlu Ya Da Lanetlenmiş Biri Olduğu Kesin

Adam çarmıh cezasıyla veya başka bir şekilde ölmüş olsa da onun suçlu ya da toplumdan dışlanmış biri olduğu kesin sonucuna varan araştırmacılar, Roma Dönemi mezarlarında adamın cesedi özel bir mezarın içine yerleştirilmemiş, doğrudan toprağa gömülmüş olduğunu belirttiler.

Peki İsa Mesih Nasıl Çarmıha Gerildi?

Özellikle Batı dünyasında İsa Mesih’in nasıl öldüğüne dair tartışma yıllardır sürüyor. Hristiyan inancına göre İsa Mesih tartışılmaz şekilde çarmıha gerilerek öldürülmüştü. Ancak gerek bilim adamlarının büyük kısmı gerekse muhalif inanç sahipleri bu konuya oldukça kuşkulu yaklaşıyor. Onlara göre çarmıha gerilme iddiası mitolojik bir efsaneden ibaret. Hatta daha aşırı tezler ileri sürerek İsa Mesih’in hiç yaşamadığını savunanlar dahi var.

Muhalif tezleri muhatap almayan Hristiyan imanlılar İsa Mesih’in çarmıhtaki bedenini ibadethanelerinden, evlerinden hatta boyunlarından eksik etmiyor. Hatta Roma’daki ünlü tarihi Kolezyum’un içinde dahi ilk Hristiyanların acılarını sembolize edilen bir anıt olarak haç dikili olarak duruyor.

Haç, İsa Mesih’in çarmıha gerilmesinin sembolü olarak görülüyor.

Romalılar Çarmıha Germe Cezasını Nasıl Uyguladı?

Bazı tarihçilere göre; Romalılar, çarmıha germe cezasını Kartacalılardan öğrendiler ve İmparator Konstantin’in dördüncü yüzyılda yasaklayana kadar neredeyse bin yıl boyunca ölüm cezası olarak kullandılar.

Çarmıha germe cezası, Roma dönemindeki askerlerin özellikle kölelerin isyanını engellemek için başvurduğu yöntemlerdendi. Roma kayıtlarında özellikle Spataküs İsyanı sonrasında bu cezanın sıkça kullanıldığı anlaşılıyor. İlk yüzyılın isyanın başındaki gladyatör Spartaküs’ün önderliğindeki isyandan sonra yakalanan 6 bin kölenin çarmıha gerilerek öldürüldüğü rivayet edilmektedir. Antik Roma döneminden kalma tarihi yazılarda bu cezanın başka zaman ve mekanlarda da sıklıkla kullanıldığı anlatılmaktadır.

Kuşkusuz, dünyadaki en meşhur çarmıha gerilme vakası Nasıralı İsa’nın idam edilmesiydi.

Kutsal Kitap’a göre Hristiyanlık dininin doğduğu yıllarda Roma egemenliği altındaki Yeruşalim’de (M.S. 30 ila 36 yılları arasında) Romalılar, kendi inançlarına muhalefet ederek yeni dini inanç öneren İsa’yı çarmıha germişlerdi.

İsa’nın mezarı olduğu iddia edilen alanda yapılan kazılarda bu vakayı doğrulayan arkeolojik kanıt bulunamadı. Fakat İsa Mesih’in çarmıha gerilmesi, Kutsal Kitap kaynaklı temel bir Hristiyan inancıdır ve haç bu nedenle tarih boyunca Hristiyanlığın simgesi olarak kullanılmıştır.(Arkeolojik Haberler, Arkeofili.com) 

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi