28 Mart 2024 Perşembe

Çin Hükümeti Hristiyanlık’a Savaş Açtı

Çin yetkilileri Hristiyanlar üzerindeki baskıyı gün geçtikçe  arttırmaya başladı. Ülkedeki kiliseler yıkılıyor ve haçlar indiriliyor.

Çin’de resmi olarak din özgürlüğü olduğu söylense de, iktidardaki Komünist Parti’sinin buna pek sadık kalmadığı yerel kaynaklar tarafından söyleniyor. Buna dayanarak hükümet farklı bahanelerle kiliselerin yıkımları için kararlar çıkarıyor. Bazı kaynaklarda Çin’deki Hristiyanların sayısı Komünist Parti üyelerinden daha fazla olduğu söyleniyor. Çin halkının neredeyse 100 milyonu Katolik olduğu ve Paskalya kutlamalarına katılmayı planladıkları belirtildi. Bu söylentilerin ortaya çıkmasıyla ülkedeki kilise yıkımları daha da hızlandı.

“KİLİSELER FAZLA GÖSTERİŞLİ “

Geçen Wenzhou şehrinde yeni inşa edilmiş ve binlerce insanı ağırlayabilecek kapasiteye sahip olan Sanjiang kilisesi yıkılmıştı. Yıkım kararının gerekçesi ise kilisenin izinsiz yapıldığı öne sürüldü. Bir diğer yıkım ise Ningbo şehrinde yer alan kilisenin resmi olarak inşa edildiği söylense de yetkililer yıkım kararı çıkarmayı başardı. Çin gazetelerine göre, her iki kilisesinin de yıkılmasındaki sebep “fazla gösterişli” olduğu yönündeydi. Her iki kilisenin yıkımından önce sadece kilise haçının indirileceği söylendi, kilise halkı bunu kabul etmeyince de yıkımlar başladı.

Ülkenin doğusundaki Henan eyaletinde birkaç hafta önce bir ev kilisesi yıkılmıştı. Yıkım nedeni ise kilisenin bulunduğu arazinin hükümetin onayıyla satılmış olmasıydı. Yıkımlara karşı çıkmak isteyen Pastör ve karısı işçiler tarafından buldozerlerle çukura atılıp üstü toprakla kapatılmış olay sonucunda Pastör’ün karısı hayatını kaybetmişti.

İNDİRİLEN HAÇ SAYISI 20 BİNİ GEÇİYOR

Ülkedeki yaşayan ve gelişen Hristiyanlık’ı bastırmak ve göz önünde bulunmasını engellemek için kilise yıkımları temel çözüm haline geldi. İnsan hakları örgütü China Aid göre, 2014 yılından itibaren indirilen haç sayısı iki bini aştı. 2016 yılının başından itibaren ise buna benzer 50’den fazla olay gündeme geldi. Yetkililer çoğunlukla halkın tepkileriyle karşı karşıya kalmamak için haç indirme işlemlerini polislerin desteğiyle gece yapıyor.

Bu yapılanlara  rağmen Çin yetkilileri, Kilise sayılarının gün geçtikçe arttığını söylüyorlar. Bu hızlı yayılmayı bastırmak adına 2015 yılında kiliselerin çatısına haç dikilmesi kanunen yasaklandı. Haç koyulacaksa da sadece kilise binasının önünde göze çarpmayan yerde ve binanın renginde olması şartıyla izin verildi. Çin’deki yetkililerin Hristiyanlara baskı uygulamak için başvurduğu bir diğer yol da; kiliselerin hükümet tarafından kontrol edilmesidir. Ülkenin ateistlerden oluşan hükümeti kilisede görev alacak rahipleri kendisi seçmektedir. (Olga Daşcisncaia)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi