19 Nisan 2024 Cuma

Çin’de, Eğitim Kurumlarına Yakın Konumdaki Tüm Kiliseler Kapatılacak

Yetkililerin aldığı son kararlar neticesinde eğitim kurumlarının yakınında tüm kiliseler için kapatılma emri çıkarıldı. Çin hükümetinin, Shanxi ve Henan eyaletleri için çıkardığı karar, hafta itibariyle uygulanmaya başlandı. Hükümet yetkililerinin böyle bir karar almasının altında yatan başlıca nedenin ise kiliselerden arınmış bölgeler yaratmak olduğu söyleniyor.

Çin’in Kuzeyinde bulunan Shanxi eyaleti; okul, kolej, lise ve üniversite yakınındaki tüm kiliselerin kapatılması için gereken işlemleri başlatmış durumda.  

Henan eyaletindeki yetkililer ise sadece eğitim kurumlarının yakınındaki değil  eyaletteki tüm kiliselerin kapatılmasını talep etti. Kiliseleri ziyaret eden öğretmen ve öğrencilerin durumu ise eğitim kurumlarının bağımsız kararına bırakılacaktır.

Henan yetkilileri, 2018 yılının Ağustos ayından itibaren, hükümet daha bu konuda resmi bir karar çıkarmadan kiliseleri kapatmaya başlamıştı. Henan’daki kiliselerden biri, resmi hizmet belgesine sahip olmasına rağmen okul bölgesine yakınlığından dolayı bu yaz yıkılmıştı.

Hükümet yetkilileri, kiliselerden gelen itiraz dilekçelerini göz ardı edip, kararlarının arkasında durdurduklarını ve bu konudaki emirleri geri çekmeyeceklerini söylüyorlar.

Buna benzer olayların yaşandığı bir diğer eyalet ise Fujian. Burada da üniversiteye yakınlığı nedeniyle bir kilise kapatılmıştı. Üstelik kilisenin yıkımı daha resmi karar çıkmadan gerçekleşti. Yetkililer yıkımdan sonra, kilise liderlerinden ibadetlere katılan öğrencilerin bir listesini çıkarmalarını istedi. Hristiyanlar, gençlerin tehlikede olabileceğinden endişe ediyor.

Çin, İnsan Hakları Örgütü, Open Doors (ABD) tarafından yayınlanan Hristiyanlara zulmeden ülkeler listesinde (World Watch List) 43. Sırada.

İnsan hakları örgütünden gelen açıklamalara göre hükümetin Hristiyanlara böylesine baskı yapmasının sebebi; Çin genelindeki Hristiyan sayısının 100 milyonu geçmesi ve devlet tarafından kontrol edilemeyen en büyük sosyal grup olmasından kaynaklanıyor. (OD)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi