25 Nisan 2024 Perşembe

Çin’de Kiliselere Yeni Yaptırımlar Geldi

Çin’de Katolik Kiliselerin, Ulusal Marşı söylemesi, ulus için dua etmesi ve Çin Bayrağı’nı dalgalandırması konusunda yeni düzenlemeler yapıldı.

Zulüm gözlemcisi China Aid, 1 Ekim’de Çin’in Ulusal Günü öncesinde Hristiyanların uyması gereken bir bildiri yayınlandığını duyurdu.

Açıklamaya göre, Pazar günü ibadetten önce Katolik Kilisesi cemaati, Çin’in Ulusal Marşı’nı söylemeli, ulus için dua etmeli ve Çin Bayrağı’nı dalgalandırmalı. Bu karar, Hristiyanlar arasında tartışmalara yol açtı.

Hangzhou’daki kilise cemaatinden biri olan Zhou, ‘‘Hangzhou’da birçok kilisenin bayrak dalgalandırması ve Ulusal Marşı uzun bir süre boyunca söylemesi zorunlu oldu. Çin’de oldukça saçma bir döneme geri dönüldü. Bu dönem bazı bölgeler için Çin Kültür Devrimi’nden bile daha kötü’’ dedi.

Çin’in Fujian eyaletinden bir Hristiyan, China Aid’e yaptığı açıklamada, kilisesinin Ulusal Günü kutlamak için yurtsever şarkı söyleme yarışmasını, hat sergilerini ve resim yapma etkinliklerini düzenlendiğini söyledi ve ekledi: ‘‘Artık insanlar ülkeyi sevmeye bile zorlanıyor. Kiliseler ulusal şarkılar söylenmeye zorlanıyor. Çünkü bu şarkılar temelde Kültür Devrimi ile bağlantılı.’’

Geçtiğimiz haftalarda, Çin’in merkezi bir eyaleti olan Henan’daki kiliselerde 10 Emir’in Devlet Başkanı Xi Jinping’in yönetimin baskısı altında verdiği alıntılarla değiştirilmesi gerektiğine karar verildi. Karara uymayan bazı kiliseler kapatılırken, cemaat tehdit edilmişti.

Eylül ayının başlarında, Protestan din adamlarının vaazlarını Konfüçyüs öğretileriyle birleştiren bir kitabın kurgulanması istenmişti.

Bob Fu

Kutsal Kitap’ın yeniden tercüme edilmesi de düzenlemeler arasında. İnsan Hakları Savunucusu olan Bob Fu’ya göre, Kutsal Kitap’ın yeni tercümesi, Budist ve Konfüçyüs öğretileriyle beraber Eski Ahit’in bir özetini ve Yeni Ahit’in yeni yorumunu içerecek. Fu, Christian Post’a verdiği demeçte, ‘‘Kutsal Kitap’ın batılı görülmemesi, Çin’i yansıtması, Konfüçyüs ve sosyalizm etkilerini taşıması için yeniden tercüme edilmesi isteniyor. Ama Eski Ahit tamamen bozulacak, Yeni Ahit ise kendilerine uygun bir yorumla düzenlenecek’’ dedi.

David Curry

Open Doors Başkanı ve CEO’su olan David Curry, kilisenin zorla kamusallaştırılmasının son derece tehlikeli olduğunu söyledi ve ekledi: ‘‘Kilisenin ulusallaştırılması sonucunda bir gün insanlar İsa Mesih ve Çin Hükümeti arasında seçim yapmaya zorlanacak.’’ (christianpost.com)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi