19 Mart 2024 Salı

Çinli Yetkililer Mega Kiliseyi Dinamitle Patlattı

Çinli yetkililer, dini gruplar ve Komünist Parti arasında uzun süredir devam eden gerginlikten dolayı tanınmış bir Hristiyan Mega Kilisesi’ni dinamitle yıktılar. Kilise yetkilileri bu olanları “tekrarlanan zulüm” olarak değerlendirirken “Çin hükümetinin dini özgürlüklere ve insan haklarına saygısının olmadığının göstergesi” dendi.

Şahitler ve yurtdışında yaşayan aktivistler, Paramiliter ve Silahlı Kuvvetlerin, Shanxi eyaletindeki Linfen şehrinde 50 binden fazla cemaate sahip olan Golden Lampstand Kilisesi’ni yok etmek için dinamit ve ekskavatörleri kullandıklarını açıkladı. ABD merkezli bir Hristiyan savunuculuk grubu olan China Aid, yerel yetkililerin, Çin’in en fakir bölgelerinden birinde yerel bir cemaatten yaklaşık 2.6 milyon dolar katkıda bulunarak yaptığı binayı yıkmak için gizli bir ibadet salonunda patlayıcılar diktiğini söyledi.

China Aid, kilisenin Çin hükümeti tarafından “tekrarlanan zulüm” ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Yüzlerce polisin ve hırsızın binayı yıktığını 2009 yılında kilise liderlerinin tutuklanmasıyla sona eren daha önceki bir operasyonda İncillerin ele geçirildiğini yazdı. Devlet medyasına göre, yasadışı olarak işgal edilen tarım arazileri ve rahatsız edici trafik suçlamaları nedeniyle kilise liderlerine yedi yıla kadar hapis cezası verildi.

Çin’de yaklaşık 60 milyon Hristiyan var, bunların çoğu Golden Lampstand gibi bağımsız cemaatlerde ibadet ediyor. Milyonlarca Hristiyan, Budist ve Müslüman da devlet onaylı mekanlarda ibadet ediyor. Devlet tarafından onaylanmayan kiliselerin popülaritesi hızla artarken resmi olarak Komünist Parti’nin katı politik ve sosyal kontrolüne yönelik tehditlere karşı dikkatleri çekiyor.

İnanç özgürlüğü Çin anayasasında güvence altına alınmasına rağmen yerel makamlar genellikle kayıt dışı olan kiliselere saldırmak için teknik yöntemler kullanıyorlar. Arazi ya da inşaat ihlalleri ve barışı bozan uygulanan ücretler en yaygın olanları olarak sayılıyor. Devlet tarafından işletilen Global Times gazetesine göre, binanın gerekli izinleri almaması yıkımın resmi gerekçesi olarak bildirildi.

Bir hükümet yetkilisi, bir çiftlik alanının yerel bir Hristiyan birliğine verilmesiyle gizlice bir kilisenin yapıldığını açıkladı. Dini grupların yerel dini otoritelerle Çin yasalarına göre, kayıt yaptırmaları gerektiği ve kilisenin yaklaşık on yıl önce yapı yasalarını ihlal ederek yasadışı bir şekilde inşa edildiğini belirttiler.

China Aid tarafından dağıtılan resimler, kilisenin çanını ve çapraz moloz yığınını devrildiğini gösterdi. China Aid Başkanı ve kurucusu Bob Golden Lampstand Kilisesi’nin tekrar tekrar zulüm görmesi, Çin hükümetinin dini özgürlük ve insan haklarına saygısı olmadığını gösteriyor “diye belirtti. Bakan, “China Aid, uluslararası toplumu bu kilise binasının patlatılmasını açıkça kınamak ve Çin hükümetine bunun bedelini ödemeye Hristiyanları adil bir şekilde maliyeti tazmin etmeye ve bu kaygı verici kiliselerin yıkımlarını derhal durdurmaya çağırıyor” dedi.(independent)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi