29 Mart 2024 Cuma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan’a Gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik Kilisesi lideri Papa Françesko ile görüşmek üzere 5 Şubat’ta Vatikan’a geliyor. Erdoğan, 1959’dan bu yana Vatikan’a resmi ziyarette bulunan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Yeruşalim’i İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından Papa Françesko, “Yeruşalim’in BM kararlarıyla belirlenmiş statükosuna saygı gösterilmesi” çağrısı yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Yeruşalim konusunda konuşmak için geçen ay içinde Papa’yı iki kez telefonla aramıştı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Erdoğan, Papa Françesko’ya, “Yeruşalim’de mevcut durumun korunması yönündeki çağrısından dolayı takdirlerini iletmişti”.

Erdoğan, Aralık ayı sonunda bir yurtdışı ziyaretinde uçaktaki gazetecilere yaptığı açıklamada da Papa ile Kudüs meselesini konuşmak üzere Vatikan’a gelme niyetinden söz etmiş ve “İade-i ziyaret yapabilirsek, bu konuları Papa’yla yüz yüze görüşme imkanımız olabilir” demişti.

Vatikan Basın Ofisi, Erdoğan’ın Papa ile görüşmesinin 5 Şubat’ta gerçekleşeceğini belirtti.

Vatikan Basın Ofisi Müdür Yardımcısı Paloma García Ovejero, Papa’nın 5 Şubat sabahı Papalık Sarayı’nda Erdoğan’ı kabul edeceğini söyledi. BBC’nin haberine göre, Vatikan’a yakın kaynaklar, ziyaret talebinin Türkiye tarafından geldiğini belirtiyor.

Vatikan’a Türkiye’den Cumhurbaşkanlığı düzeyinde son ziyaret 1959 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından yapılmıştı. Vatikan-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler de bu ziyaretin ardından 1960’ta kurulmuş ve karşılıklı büyükelçilikler açılmıştı.

Erdoğan, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Vatikan’ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olacak.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi