25 Nisan 2024 Perşembe

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Çipras Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Daha sonra iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi. İkili Heybeliada Ruhban Okulunun mevcut durumunu da masaya yatırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki basına kapalı gerçekleşen kabul, 2 saat 15 dakika sürdü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, heyetler arası görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. 

Heybeliada Ruhban Okulunun Mevcut Durumu Ele Alındı 

Çipras’ın, uzun bir süre sonra yapacağı Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaretine ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, 1971’den bu yana okulun kapalı olduğunu belirtti. 

Aslında kapalı oluşunun sebebinin de o zamanki yönetimlere ait olan bir durum olmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zaten patrikhanenin, oranın işlevsiz hale geldiğini de görmesi sebebiyle adeta kapanmaya yüz tutmuştur.” dedi. Erdoğan, imam hatip okulunda okuduğu zaman, Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret ettiğini anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti: 

“Dinler tarihi hocamız bizi alıp, oraya götürmüştü ve çok da zeki bir müdürleri vardı. Felsefe öğretmenleriydi fakat çok da zengin bir kütüphanesi vardı. Aklımda kaldığı kadarıyla, az önce ikili görüşmemizde de Sayın Başbakan’a söyledim, kütüphanesinde 38 bin cilt o zaman kitap vardı. Bizim arkadaşlardan bir tanesi şöyle bir muziplik yaptı; ‘Müdür Bey, bu kitapların hepsini okudunuz mu?’ dedi. Müdür Bey de gayet zeki bir cevap vererek, ‘son gelen dergilerden birkaç sayfa kaldı… Oğlum bu kadar kitap okunur mu? dedi. 

Bütün öğrenciler ihtiyacına göre burada hangi kitabı okuması gerekiyorsa geliyor, açıyor ve onu okuyor. Şimdi o benim orta öğretimde, imam hatip’te 7. sınıfta filan olduğum dönemdi, hakikaten o günde bile çok az öğrenci sayısına sahipti. 1971’de de orası kapandı.” 

“15 üyesiyle Sen Sinot Meclisi çalışıyor” 

Şimdi ise gelinen noktada Heybeliada Ruhban Okulu’nda eğitim-öğretimin olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

“Sürekli Sayın Çipras ve önceki başbakanlar hep gündeme getirdiler, ben de kendilerine sadece ‘Batı Trakya’daki müftüler meselesini önlerine koydum. ‘Siz de gelin şu izi çözün, biz de bu işi çözelim bizim açımızdan bir sıkıntı yok.’ dedim. 

Sen Sinot Meclisinde sayısal olarak bir ara 7’ye düşmüşlerdi. Ben Sayın Bartholomeos’a haber gönderdim. ‘Bize bu noktada, Lozan’a göre, Sen Sinot Meclisinde görev alacak din görevlileri verin, ona göre biz bunları vatandaşlığa alalım ve Sen Sinot Meclisini çalışır hale getirelim.’ Bize isimler verildi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptık ve şu anda 15 üyesiyle Sen Sinot Meclisi çalışıyor. Dolayısıyla Lozan’a göre seçimini yapabilecek noktaya gelmiş oldu. Bizim herhangi bir çekincemiz yok.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi